Under de senaste 11 700 åren, i eran som geologer kallar för Holocenen, har människan levt i ett otroligt stabilt klimat på en global skala. Denna stabilitet är nu hotad- och den hotas av ingen mindre än oss själva, av mänsklig verksamhet.  Holocenen omfattar hela den mänskliga historian fram till idag, då vi har lyckats förändra jorden i den mån att vi har skapat en helt ny geologisk era. Denna era som vi nu befinner oss i kallar geologer för anthropocenen Anthro, betyder människa, och cene betyder era.

För redan 2 500 år sedan fanns det spår av mänsklig påverkan i överfertiliserad jord, men idag ser vi denna påverkan överallt. Det liv som vi har vant oss vid att leva, skapar så pass mycket giftigt avfall att det inte längre finns någonstans för dessa gifter att ta vägen. Det sätt som du och jag lever på är anledningen till att koldioxidhalten är katastrofalt hög, att Arktis smälter och att torka och översvämning råder. Biljontals människor bor i dessa områden som har drabbats, drabbas nu och kommer att drabbas, och endast få har tillräckligt med resurser för att fly ifrån detta. Alla de som inte har sådana tillgångar, har inte ens förmånen att bli en flykting.

När man pratar om människan som ett kollektiv kan det vara svårt att ta till sig att det faktiskt handlar om en själv. Kollektivet är uppbyggt av individer, och trots att det känns bättre att skylla ifrån sig på kollektivet så är det individerna som bär ansvaret. Det går inte att ständigt skylla på människan. Vem är det liksom? Det är inte människans fel. Det är mitt fel. Det är ditt fel. Det är hennes fel och det hans fel. Alla måste ta ett ansvar för hur vi har misshandlat vår planet, och en början kan vara att inse att det är en själv som bär skulden.

Jag vill uppmana alla som läser detta att ta fem minuter till att klicka på länken nedan, göra testet och se hur många planeter det går åt om alla människor skulle leva som just du gör.

Det krävs exakt två planeter om alla skulle leva som mig. Vi har bara en.

http://footprint.wwf.org.uk/

Denna artikel är en del utav Panoramas följetång till förmån av LUPEF:s insamling till Musikhjälpen 2015. Årets tema är ”ingen ska behöva fly undan klimatet” vilket också är temat för vår vecka här på hemsidan.

Vill du vara med och bidra? SMSa okSUMMA LUPEF till 72 999 (25, 50, 100, 200, 300 eller 500). Pengarna går oavkortat till Radiohjälpens insamling. 

Kategorier: Krönikor