I kölvattnet av händelserna i Köln och diverse andra platser har människor på nätet klivit fram och fördömt specifika grupper för deras handlande. Det som skedde i Köln vid nyår är fullkomligt förkastligt och det bör uppröra människor på en mycket fundamental nivå. Dock är det än mer väsentligt att inte omvandla denna händelse till ett politiskt vapen som sedan riktas mot individer på personnivå, det är fullkomligt omöjligt och rakt ut korkat att hålla en grupp människor ansvariga för en liten skaras beteende.

Det stora uppvaknandet bör istället ske inom var man som läser om det som skett, det bör bli ett vakuum där tankar för ett ögonblick blir helt ärliga och bemötta. Frågan får aldrig bli huruvida männen som utförde de sexuella trakasserierna tillhörde en viss etnisk grupp, frågan måste i första hand handla om kvinnors utsatthet i vår samtid. I många av de inlägg jag läst från privatpersoner på sociala medier så framgår det nästan som om att sexuella övergrepp på kvinnor är ett nytt påfund – att det mer eller mindre blev en realitet först efter händelserna i Tyskland – det är en mycket olycklig tankegång.

Frågan om vilken kvinnosyn en man har måste enligt extremhögern vara direkt kopplat till den kulturella bakgrunden, det är ett direkt avgörande antagande från deras sida. I det här fallet har det rapporteras att det handlade om män med ursprung i Nordafrika och Mellanöstern, och oavsett vilket land de föddes i, så tillhör de en grupp människor som är kapabla till det som ägde rum i Köln. Detta är ett trivialiserande av en oerhört komplex fråga, hur man med någon skam i kroppen kan ta sig an en sådan slutsats är för mig obegripligt. Sexualbrott i all form ska aldrig förminskas, det är vedervärdiga handlingar som skall bemötas och sedan bestraffas, men ingen utanför rättssalen där domen faller ska någonsin behöver stå till svars för någonting en annan individ gjort sig skyldig till på grund av sin etniska tillhörighet. Dömande ögon ska aldrig falla på en grupp, när sådant agerande tillåts så misstroendeförklarar vi hela vårt rättssystem.

Det stora uppvaknandet jag talade om innan rör kanske inte alla, men många bör tänka över och rannsaka sig själva, att öppet kommunicera med den kvinnosyn som man innehar. Låt incidenter som Köln bli en väckarklocka och inte ett medel för politiska agendor. Våga granska dina privata chattgrupper med polarna på Messenger: hur har ni pratat om tjejer där? Kom ihåg omklädningsrummet efter fotbollsträningen och vilka kommentarer som fälldes där. Tänk över snacket på firmafesten efter några öl i den öppna baren när samtalet handlade om den nyanställda på säljavdelningen och hennes utseende. Några killar kommer behöva tänka över någon fylla där en tjej däckat i rum fastän hon tydligt påpekade att hon inte hade några intentioner på att sova där, andra behöver bemöta agerandet i folkhavet på någon musikfestival. Trakasserier och övergrepp på kvinnor sker var dag i Sverige, och de utförs inte av en etnisk grupp. Tillsammans kan vi bättre än att peka finger, vi kan arbeta tillsammans och vara ärliga.

Kategorier: Krönikor

3 kommentarer

Kommentarer är stängda.