På vilket sätt kan vi lyckas misstolka Wallströms ord den här gången? Ledarredaktionen på Dagens Nyheter gör ett tappert försök att försöka slå hål på Margot Wallströms lördagsintervju (15/10). 

I sedvanlig ordning gör DN:s oberoende liberala ledarredaktion ett gediget försök att underminera både den socialdemokratiska regeringen och den svenska neutralitetspolitiken i en och samma text. I ledaren publicerad måndagen 17/10 sågas Margot Wallströms svar om den svenska relationen till Ryssland och hon beskylls för både “tankeoreda” och otydlighet i Ekots lördagsintervju.

När jag själv lyssnar igenom intervjun så blir jag först tvungen att säkerställa att det faktiskt är lördagens intervju som faktiskt tas upp i ledarredaktionens kritik och det verkligen rör sig om samma sändning. Över en tredjedel av intervjun hinner passera innan Östersjöregionen ens nämns för första gången, och när det kommer på tal redogör Wallström lugnt och sansat för UD:s relationer till ryssarna och hur hon personligen skulle vilja träffa den ryska utrikesministern Sergey Lavrov för ett personligt möte. Hon förklarar hur hon skulle vilja diskutera det säkerhetspolitiska läget mellan våra länder. Också läget i Ukraina, eller brottet mot den europeiska säkerhetsordningen som hon själv uttrycker, under den illegala annekteringen av Krim. Vilka konsekvenser detta har fått för rysk politik genom sanktioner samt konflikten i Syrien. Hon vill också försätta det konstruktiva samarbetet med Ryssland, det arktiska rådet som exempel, för att på sikt också kunna lösa gemensamma utmaningar tillsammans.

Hon tar upp oppositionens vilja att gå med i Nato som ett verkningslöst avskräckningsalternativ gentemot Ryssland. Snarare förespråkar hon en aktiv politik “där vi använder hela den diplomatiska verktygslådan”. Det hypotetiska mötet som hon tar upp är ett exempel, ett annat är att vara i ständig dialog med alla politiska parter och hur detta kommer att vara extra viktigt under vårt år som ordförande i FN:s säkerhetsråd. Vidare diskuteras vårt samarbete med EU, de baltiska länderna och Ukraina i Wallströms “tankeoreda”.

Vad Margot Wallström behöver förstå av kritiken från DN:s ledarredaktion är inte nödvändigtvis hur man bemöter hotet från den ryska björnen, utan snarare hur man ryter till mot den inhemska oppositionen. Alltför länge har den moderna svenska socialdemokratin slagit krokben på sig själva i en rädsla av att trampa någon på fötterna, våga ta ställning och stå fast vid sin åsikt i olika frågor. Ständigt under en konstant attack av en revanschsugen höger. Att ha en politisk avspänning som långsiktig strategi bör snarare ses som något beundransvärt och en tätare dialog bör alltid sättas före en militär upprustning.

Sättet som DN:s ledarredaktion väljer att summera Wallströms svar från intervjun, för att sedan ställa dessa lösryckta citat i relation till det ryska agerandet i Ukraina och Syrien är under all kritik. Likt Wallström tycker jag inte att Ryssland ska få bestämma över eller ändra på vår säkerhetspolitik. “– Jag tycker inte att det är rysskräcken som ska avgöra vilken säkerhetspoltisk hållning vi ska ha”, avslutar Wallström.

Kategorier: Krönikor

5 kommentarer

Kommentarer är stängda.