Musikhjälpen 2015 resulterade i 268 000 genomförda engagemang, över 70 000 låtönskningar och totalt 31 105 000 kronor. Detta visar på en stor vilja att bidra till fjolårets tema “Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Insamlingen skedde för ett år sedan, i december 2015, efter en höst som exploderade aktioner för att hjälpa flyktingar. Musikhjälpen 2015 slog dubbelrekord, både i mängden insamlade pengar och i antal genomförda engagemang. Det är imponerande siffror. Här skulle en pessimist kanske påpeka att dessa imponerande siffror antagligen kommer minska i år, 2016 har tyvärr inte visat samma intresse för den solidaritet som kulminerade under det som skulle kallas för “flyktingkrisen”. Samtidigt skulle kanske en cyniker påpeka att de nya vindarna som blåser i Sverige ständigt talar om att vi måste hjälpa på plats (vilket ska kompenserar/dölja den stora oviljan att ta emot flyktingar här trots stora behov av skydd). En cyniker kanske menar att nu är det upp till bevis.

Men nu ska vi inte hänga upp oss på en cynikers syrliga tankar. Så om vi istället vänder oss till optimisten skulle vi kunna börja med att konstatera att årets tema “Barn i krig har rätt att gå i skolan” är viktigt, inte minst på grund av de humanitära katastroferna som fortfarande pågår i t.ex Syrien. “Hälften av alla syriska barn går inte i skolan över huvud taget och riskerar därför att bli en förlorad generation; i Centralamerika breder gängkrig ut sig och barn rekryteras direkt från skolgården; barn som hamnar utanför skolan blir enkla måltavlor och riskerar att utsättas för våld, övergrepp och människohandel” – ett utdrag ur Musikhjälpens presentation av årets tema. Den misstänksamma skulle väl här kanske passa på att invända med: Hur vet ni att pengar som skänks till Musikhjälpen gör skillnad? Vilket också är en av de vanligaste frågorna ställd till Musikhjälpen på deras hemsida.

Musikhjälpen hänvisar till att pengarna fördelas mellan beprövade svenska organisationer, vilka alltid har ett dokumenterat samarbete med lokala organisationer som finns på plats. Radiohjälpen, som tillsammans med SR och SVT organiserar Musikhjälpen, går igenom den sökande organisationens kapacitet för finansiell uppföljning och kontroll. Rapporter om projekten går även igenom en oberoende revisor som bedömer om de finansiella medlen används enligt ändamålet. Allt för att försäkra att folkets bidrag undviker samhällselitens fickor. Det är Radiohjälpens partnerorganisationer som efter insamlingen har möjlighet att söka medel till lämpliga projekt.

Här stolpar nu snabbt den med ett kritiskt öga in, och frågar: Vilka är dessa partnerorganisationer, och hur fördelas pengarna?

Efter lite snabb sökning på Google (det är riktigt inte något journalistiskt gräv det är frågan om), kan jag konstatera att det till stor del är de vanliga hjälporganisationer som blir beviljade projektmedel, dock är det öppet för alla organisationer att ansöka om partnerskap. Av de organisationer som hittills blivit beviljade medel från Musikhjälpen 2015 har störst andel pengar gått till Rädda Barnen – Etiopien (3 miljoner kr), Röda Korset – Bangladesh (3 miljoner kr) och Diakonia –  Burkina Faso (2,3 miljoner kr). Det verkar trots allt finnas en öppenhet om vart pengarna går, bollen skickas dock över till vidare skeptiker att undersöka hur pengarna används på plats.

Men för att avsluta i en positiv anda bör ett slag slås för Musikhjälpen och det enorma arbete som just nu pågår runt om i Sverige, till förmån för årets insamling. Arbetsplatser, kändisar, privatpersoner, organisationer och studentföreningar tävlar, peppar och skapar otaliga events för uppmärksamma årets tema. Kanske påminner det om ett enda stort jippo på sina håll, och jag ställer mig skeptisk till en del kändisars försäljning av sitt varumärke (se till exempel Alex Schulmans och Sigge Eklunds bidrag till årets auktioner i Musikhjälpen – “letar du efter det där lilla extra som kan driva upp priset på din bostad?). Men samtidigt smälter nog det engagemang Musikhjälpen skapar ett och annat fruset hjärta, precis lagom nu till jul – välgörenhetens och medmänsklighetens högtid.

Musikhjälpen har slagit rekord i summan insamlade pengar varje år sedan dess debut 2008. Och jag hoppas – trots pessimistiska, cyniska och kritiska tankar – att det ökar i år igen. Efter detta, i många avseenden, riktigt dåliga år hade lite härlig medmänsklighet trots allt varit välkommet. För det går inte att undvika. Humanitära katastrofer avlöser varandra, och ett engagemang för barns rätt att gå i skolan utgör ett litet steg mot en något rättvisare värld.

——————————————————————————————

Det här är en av Panoramas artikelserie för att uppmärksamma Lupefs engagemang i Musikhjälpen 2016 – Barns rätt till utbildning i konfliktområden. Vill du vara med och hjälpa till? Gå in på Lupefs insamlingsbössa och ge ett bidrag!

Kategorier: Krönikor

1 kommentar

Kommentarer är stängda.