Idag är det den internationella kvinnodagen – den 8 mars, vi kvinnors dag. En dag med över ett sekels historia. Den första nationella kvinnodagen firades den 28 februari 1909 av det Amerikanska socialistpartiet. 1910 anordnade Andra internationalen den första internationella kvinnokonferens i Folkets hus i Köpenhamn – den byggnad som senare blev känd som Ungdomshuset. På initiativ av den tyska kommunisten och kvinnorättskämpen Clara Zetkin föreslogs en internationella kvinnodag, i syfte att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt.

Rösträtten är historiens kvinnors seger, men det slutar inte där. Förbannat nog är det inte enbart gårdagens kvinnorörelse som krävs att hedras, dagens kamp är i lika stort behov. 2017 har inletts med flera bakslag, men också med en kämparglöd. Den 21 januari, på Donald Trumps första dag som president, marscherar mer än 500 000 personer i Washington D.C. Mer än ett sekel har gått sedan kvinnokonferensen på Folkets hus i Köpenhamn, kämparglöden består, men vi är många som känner: “I can’t believe I still have to protest this shit”.

Sammanlagt samlade Women’s March on Washington miljontals människor världen över. Trumps misogyna, manschauvinistiska kommentar- “grab them by the pussy”, vänds denna januaridag mot honom då gatorna fylls av ett hav med rosa mössor. “Pussyhats” möjliggjorde för de kvinnor med förhinder (och alla de andra som såg sina rättigheter hotas av Trumps politik), men som ändå önskade vara med på demonstrationen i Washington D.C. att symboliskt närvara. Genom att sticka en rosa mössa, vars form påminner om kattöron, marscherade ytterligare tusentals kvinnor tillsammans för deras hotade rättigheter.

År 1911 firades kvinnodagen den 19 mars i fyra länder: Danmark, Schweiz, Tyskland och Österrike. I Ryssland firade ryska kvinnor sin första kvinnodag sista söndagen i februari 1913, som en del i fredsrörelsen mot det kommande kriget. År 1917, mot slutet av Första Världskriget, strejkade kvinnor sista söndagen i februari för “bröd och fred”. Detta kom att bli startskottet för februarirevolutionen 1917. Kvinnornas strejk inträffade den 23 februari enligt den julianska kalendern, vilket är den 8 mars i den gregorianska kalendern.

1975 firades internationella kvinnodagen för första gången av FN, och sedan 1978 finns 8 mars med på FN:s lista över högtidsdagar. Det finns en besvikelse över att FN:s erkännande har trubbat kvinnodagens politiska udd, att det numera är en opolitisk högtidsdag. Generellt känner jag hoppet sugas ur mig när 8 mars framställs som en dag i klass med kanelbullens. Vi kvinnor som var dag befinner oss i mitten av kampen behöver en dag där vi tillåts hämta styrka från varandra, där mod och systerskap sporrar oss till att fortsätta orka “protest this shit”.

För vi öppnar en tidning, scrollar i vårt Facebook-flöde, går ut på gatan och möts varje dag av steg bakåt. Det är misogyna presidenter, det är män i EU-parlamentet som proklamerar att självklart är kvinnor mindre värda än män, det är diskriminering i vården, det är 13 procent lägre i lön, det är legaliserat våld mot kvinnor i ryska hem, det är inskränkt och hotad aborträtt. Det är en lista för lång för att förbise. Internationella kvinnodagen tycks bli allt mer aktuell för varje år som går. Det är vår dag, och jag uppmanar alla kvinnor att ta vara på den. Gå i ett demonstrationståg, gå på en föreläsning, ett seminarium, virka dig en egen “pussyhat”. Dansa dig varm på en av kvällens alla efterfester, så ska du se att vi tillsammans orkar ytterligare ett år. Ett år till det bättre.

 

Några 8 mars-tips:

Lund

Demonstration på Stortorget, 15.30, demonstrationståget avgår 16.30. Arrangörer: Kvinnojouren Lund, Tjejjouren i Lund m.fl.

https://www.facebook.com/events/337122450015351/

Presentation och filmvisning av arbetsmiljöverkets rapport kring skillnader i arbetsmiljö mellan kvinnor och män med efterföljande paneldebatt. Ett samarrangemang mellan S, S kvinnor Camilla, LSSK,SSU, ABF, LO, Mp

https://www.facebook.com/events/1468641376510268/

Demonstration på Stortorget 18.00. Arrangörer: Utomparlamentarisk Feminism Lund

https://www.facebook.com/events/354657974919788/

F! och V hålla stadshallen öppen som kaffestuga och mötesplats från 16.00.

https://www.facebook.com/events/271334999962103/

Malmö

Demonstration på Gustav Adolfs torg, 17.00. Olika evenemang – bland annat Systerskapskören, panelsamtal, feministiskt självförsvar – på Inkonst från 18.40. Arrangörer:  Vänsterpartiet Malmö, F! Malmö, Ung Vänster, Unga Feminister m.fl.

https://www.facebook.com/events/1968565480037577/

Demonstration på Möllevångstorget, 17.30. Arrangör: Feminism underifrån

https://www.facebook.com/events/368690860173043/

Gör din röst hörd! Håll ett brandtal i 1 minut på Inkonst. Arrangör: Organisationen Kvinna till kvinna

https://www.facebook.com/events/1821500088096777/

 

 

 

Kategorier: Krönikor

1 kommentar

Kommentarer är stängda.