Musikhjälpen engagerade redan i fjol lundastudenter till att samla in pengar till välgörenhet. I år när den kombinerade välgörenhetsaktionen och folkfesten kommer till Lund har engagemangen vuxit än mer. Panorama guidar dig till veckans händelser.


Bild: Rave for Variety.

Rave for variety
Studentinitiativet Rave for variety arrangeras på Lophtet under onsdagskvällen. Det är ett technorave med mångfald i fokus och har en obligatorisk bössa för Musikhjälpens välgörande ändamål. Panoramas Fredrik Hallström har träffat Siri Aall Flood och Ellinor Runquist, båda studenter och två av evenemangets arrangörer, för att prata om eventet och deras syn på Musikhjälpen.


Vad är ert bidrag till årets Musikhjälpen?
‒ En technofest där vi dansar för att uppmärksamma variation av alla dess slag. Vi valde en technofest eftersom vi har varit på många av dem och märkt vilken öppenhet som finns där. Du behöver aldrig vara rädd för att bli dömd på ett rave för till exempel hur du dansar ‒ folk kommer för musiken. Vi vet redan en person på 50+ som ska delta i den!

Vad tycker ni om temat “alla har rätt att funka olika”?

‒ Det är ett jätteviktigt ämne att uppmärksamma, på alla ställen där det finns. Sverige är ju bara toppen av ett isberg ‒ med tanke på de problem som funktionshindrade kan utstå i andra delar av världen.

Varför anser ni, som studenter, att det är viktigt att bidra till engagemang likt musikhjälpen?
‒ Det är viktigt för att öka sin förståelse för hur det är att driva projekt och engagera sig i olika frågor, men det är ju även något man kan ha med på CV:t!

Vad ser ni fram emot mest med veckan?
‒ Det är nog att kunna se musikhjälpen och att kunna lyssna och “ha det i öronen” hela tiden. Vi hoppas också att vi i och med ravet ska kunna vinna över fler folk till att gilla techno! säger Ellinor.

Var det något ni blev förvånade över när ni började arrangera det?
‒ Vi blev väldigt förvånade över hur villiga folk var att hjälpa till. Folk hörde av sig och informerade sina vänner och vi har även lyckats få hjälp av ett gäng lokala DJ:s som kommer att spela på festen.

 

Foto: Radio AF.

Radio AF 
Självklart är Sveriges största studentradio engagerade när Musikhjälpen kommer till stan. Utesändning, live-podd och Luciadisco är några av föreningens aktiviteter under veckan. Panoramas Fia Tran har träffat Erik Wennerlund och Johanna Melin från Radio AF.

Hur har ni tänkt bidra till Musikhjälpen?
‒ Det har vi tänkt göra genom olika event som är utsatta på olika dagar under Musikhjälpen. På onsdagen  har vi en utesändning i samarbete med Café Lux dit vi bjudit in nationer, organisationer som Autismförbundet och Rädda barnen, och våra egna radioprogram. Målet med utesändningen är att vi ska samla in pengar till Musikhjälpen genom vår insamling och att belysa ämnet genom att diskutera det i samband med en rolig utesändning. Café Lux donerar alla kaffeintäkter för dagen oavkortat till Musikhjälpen, säger Erik.

‒ Vi provade redan förra året och det blev jättelyckat. Så i år är det en favorit-i-repris. Det är även kul att visa upp oss för utbilda om ämnet och samtidigt göra något roligt. På torsdagen har vi två samarbeten med Sydskånska nationen där vi ska ha ett Luciadisco på tisdag morgon och en live-podd på torsdagspuben, säger Johanna.

Vad tycker ni om årets tema ”alla har rätt att funka olika”?
‒ Det är ett väldigt viktigt tema. När jag har varit i kontakt med människor som arbetar med detta eller har en sorts koppling till temat har jag känt att det är ett ämne som hamnat i skymundan. Speciellt har vi varit i kontakt med ämnets koppling till universitetet samt de människor på universitet som har en funktionsnedsättning. Människor som inte alltid får det stöd de har rätt till och som finns. Det är bra att det kommer upp i ett sådant här sammanhang, säger Erik.

Varför anser ni, som studenter, att det är viktigt att bidra till engagemang likt musikhjälpen?
‒ Ibland så känns det som att det krävs väldigt mycket arbete för att genomföra saker. Som student har man en tight ekonomi och man har inte alltid tid att fokusera på andra. Då är det skönt att det finns ett större engagemang som man kan luta sig på för att få hjälp. För alla vill engagera sig egentligen. Musikhjälpen är ett så bra koncept för alla ges möjligheten att delta, säger Johanna.

Vad ser ni mest fram emot?
‒ Veckan, förutom våra egna event, för det är en sån varm tid på året med Musikhjälpen. Det blir en sorts värme i decemberkylan där människor går samman genom att bland annat gå på torget. När det gäller våra evenemang ser jag fram emot att höra våra gäster tala i utesändningen och höra vad de har att säga. Samtidigt som det ska bli väldigt kul att dansa loss på Luciaeventet! säger Erik.

‒ Verkligen! Det känns som att hela stan förvandlas, och det händer ju vanligtvis också. Nu är Musikhjälpen i Lund och det blir som ett extra bubbel i den här mörka trista perioden. Så jag ser fram emot allt! säger Johanna.


Molly Sandén uppträdde på invigningskvällen igår. Foto: Isa Diamant. 

The Storm på Stortorget
Kajsa Cederberg har skapat Facebook-evenemanget “Lund kör the Storm på torget – Musikhjälpen 2018”. Evenemanget, som går ut på att tillsammans dansa till låten The Storm, äger rum på onsdag klockan halv tio på kvällen och i skrivande stund har det över tusen personer anmält intresse. Panoramas Fanny Uhlin har träffat initiativtagaren.

Hur hade du tänkt bidra till Musikhjälpen i år?
‒ Jag tänkte försöka dra ihop folk till att dansa, eller snarare springa, till en låt som heter The Storm av Hoffmaestro. Det är väldigt vanligt bland Lunds studenter att man springer fram och tillbaka över dansgolvet till just den låten när refrängen spelas. Det är kul, jag lovar! Tänk vad häftigt om dansgolvet kunde vara Stortorget!

Vad tycker du om årets tema, “alla har rätt att funka olika”?

‒ Superbra, jag tycker alltid att musikhjälpen brukar ha väldigt relevanta och genomtänkta teman.

Varför anser du, som student, att det är viktigt att bidra till engagemang likt Musikhjälpen?
‒ Just musikhjälpen är ett väldigt roligt sätt att bidra. Det är mycket som händer om man gör det tillsammans.  Det ökar också medvetenheten kring de teman som lyfts, är man då involverad och läser på så tror jag att alla som kan bidra också VILL bidra.

Vad ser ni mest fram emot?
‒ Folkfesten och hela stämningen. Det ska bli kul att se alla artister som kommer hit också, Sabina Ddumba är en favorit!

Kategorier: Krönikor