Musikhjälpen engagerade redan i fjol lundastudenter till att samla in pengar till välgörenhet. I år när den kombinerade välgörenhetsaktionen och folkfesten kommer till Lund har engagemangen vuxit än mer. Panorama guidar dig till veckans händelser.


Bild: Sydskånska nation

Dejting på Sydskånska

Sydskånska nationen anordnar under veckan flertalet aktiviteter till förmån för Musikhjälpen. Panoramas Fanny Uhlin har träffat Jasmine Ouattara Friberg, en av arrangörerna för nationens event ”Dejta för Musikhjälpen”.

Vad är ert bidrag till årets Musikhjälpen?
‒ Under veckan har vi flera olika engagemang för Musikhjälpen. Vi har bland annat julmys med sällskapsspel och stickverkstad, samt ett Luciadisco i samarbete med Radio AF. Tillsammans med Radio AF kör vi även vår torsdagspub med live-podd och musik-quiz. På fredag avslutar vi dessutom terminen med en publunch. Det roligaste och kanske märkligaste bidraget är dock det vi kallar ”Dejta för Musikhjälpen”; det vill säga blinddejting. För att vara med behöver man skänka pengar till insamlingsbössan. Vi kommer även att skänka alla våra matintäkter och lite därtill till allas rätt att funka olika.

Vad tycker ni om temat “alla har rätt att funka olika”?
– Nationen finns till för att främja våra medlemmars studier och allt där runtomkring. Detta gör vi genom att erbjuda en kreativ och stimulerande mötesplats som är öppen och välkomnande för både medlemmar och gäster. Vi är en organisation som tror stenhårt på allas lika värde och för oss är det därför en självklarhet att vara med och bidra till allas rätt att funka olika.

Varför tycker ni att det som student är viktigt att engagera sig i musikhjälpen?
– Vi tycker att det är allas skyldighet att vara med och bidra till en bättre värld oavsett om du är student eller inte. Som student kan man kanske inte bidra lika mycket ekonomiskt, men möjligheterna till att engagera sig på andra sätt är oändliga!

Vad ser ni mest fram emot i veckan?
– Att det kommer bli en fantastisk folkfest med massa kärlek!

 


Bild: Samhällsvetarkåren vid Lunds universitet

Engagemang från kåren
Samhällsvetarkårens mål, att inkludera alla studenter i sin verksamhet, står Musikhjälpen nära. Panoramas Fanny Uhlin har frågat Linnea Ringhage Kechid och Mari Wallin om kårens involvering i välgörenhetens namn och deras syn på temat.

Vad är ert bidrag till årets Musikhjälpen?
– Samhällsvetarkårens styrelse beslutade att skapa en digital bössa som alla kan skänka till. För att uppmuntra folk att skänka ställer vi som studentkår upp med att lova ut olika roliga saker som händer ifall vi når vissa summor. Vi sprider informationen om vår bössa via vår Facebook-sida och försöker uppdatera om hur insamlingen går. Vi hoppas att så många som möjligt ska vilja skänka till vår bössa, vare sig de är aktiva medlemmar i Samhällsvetarkåren eller inte.

Vad tycker ni om temat “alla har rätt att funka olika”?
– Temat är jätteviktigt och berör många människor. Dels är det viktigt att uppmärksamma att människor med olika funktionsvariationer drabbas ännu hårdare i redan utsatta områden, vilket Musikhjälpen lyfter fram. Men rätten att funka olika gäller även för Lunds universitetsstudenter. Som studentkår arbetar vi med att värna om studenters rättigheter, och studenter på universitetet funkar också olika. En sådan rättighet är att kurslitteratur ska finnas tillgänglig i tillräckligt god tid för de studenter som behöver få den inläst så att de kan lyssna på den istället för att läsa. Vi bevakar även den fysiska studiemiljön för att den ska vara tillgänglig för studenterna. Årets tema ligger alltså nära vår egen verksamhet vilket gör det extra roligt och viktigt att vara delaktiga.

Varför tycker ni att det som student är viktigt att engagera sig i Musikhjälpen?
– Dels för att det, som nämnts ovan, berör en del av det arbete vi redan gör. Men också för att studentkollektivet vid Lunds universitet är så otroligt starkt. Alla studenter som engagerar sig, antingen i sin studentkår eller på annat håll, åstadkommer redan så mycket i form av utbildningsbevakning och studiesocial verksamhet. Att kunna använda samma engagemang för att åstadkomma något som gör nytta utanför studentlivet är en härlig möjlighet. När det kommer till studenter som individer besitter de mycket kunskap om sin omvärld och det är viktigt att agera därefter. Det ska även tilläggas att då årets upplaga av Musikhjälpen faktiskt tagit sig till Lund, så blir det troligen en extra sporre för alla initiativtagande studenter.

Vad ser ni mest fram emot i veckan?
– Förutom att få uppleva en fantastisk vecka med allt vad Musikhjälpen har att erbjuda, så ser vi fram emot nå vårt mål på 5746 kr och att få utföra alla de roliga sakerna på vägen dit. Det hade också varit kul att få lussa för dekanen!


1 kommentar

Kommentarer är stängda.