När jag började i förskoleklass, i en liten skola med 120 elever ute på landet, hade vi en rullstolsburen tjej i klassen. Ganska snart byggdes en ramp upp till matsalsbyggnaden, så att hon skulle slippa att lyftas upp inför varje lunch och mellanmål. Särskilt anpassade dörrar installerades i skolans entré, där man bara tryckte på en knapp för att öppna. Hon tilldelades även en personlig assistent som ständigt fanns där och stöttade när det behövdes. Allt var inte perfekt och inget tolkningsföreträde bör tas ifrån henne, men resurser lades in för att främja hennes deltagande.

2013 spenderade min gymnasieklass och jag tre veckor på Lamu, en ö som ligger längs med Kenyas kust. I vårt program ingick det att göra en fältstudie och vi intervjuade människor av alla åldrar för att kunna skriva våra gymnasiearbeten. Samhällets traditionella swahilikultur har medfört strikta könsroller som ofta är svåra att bryta och som ett resultat skiljs pojkar och flickor åt från ung ålder för att sedan återförenas vid äktenskapet. Missbruk av narkotika är relativt utbrett och detsamma gäller för korruptionen i samhället. På Lamu finns inga ordentliga vägar; transporter sker med hjälp av åsnor. Då fanns en enda bil på ön; en ambulans, som enligt vår lärare, ibland användes för att transportera sjuka åsnor.

Under våra tre veckor på Lamu såg jag inte en enda person i rullstol. Förmodligen var många av de som hade behövt en kvar inne i husen, utan vidare möjlighet att ta sig ut och skapa sig ett värdigt liv. Jag slogs först när vi hade lämnat platsen av hur orimligt det var, särskilt eftersom Världsbanken uppskattar att en av sju i världen har någon form av funktionsvariation.

Unesco lade år 2001 till Lamu Old Town på sin världsarvslista, med motivationen att det är ”den bäst bevarade swahilibosättningen i Östafrika”. Samhället har verkligen lyckats med att bevara den gamla handelsstaden, samtidigt som det tydligt har inneburit att vissa grupper stängts ute. Tidningen The Star Kenya skrev, i augusti 2017, en artikel om hur personer med funktionsvariationer i Lamu County förnekas representation i lokala styrelser. Infrastrukturen, inklusive skolor, sjukhus och arbetskontor, diskriminerar många på grund av den enkla anledningen att alla inte kan ta sig upp för trappor på egen hand.

Lamu är en otroligt vacker plats. Det är ett samhälle som till stor del är uppbyggt av mangrove och koraller. De typiska handgraverade swahilimönstren snirklar sig över trädörrar och sänggavlar och en genomgående ”hakuna matata”-inställning har skapat ett avslappnat tempo på ön. Det är dock ett samhälle för den normenliga kroppen. De många utmaningar man står inför innefattar allt från att sätta samtliga flickor i skolan till att bekämpa narkotikamissbruk till att möjliggöra för personer med funktionsvariationer att delta och leva mer självständiga liv. Med pengarna insamlade via Musikhjälpen har vi chansen att bidra till att i alla fall den sistnämnda gruppen, i samhällen liknande det på Lamu, integreras i utvecklingen i ett så tidigt skede som möjligt.

 

Detta är en krönika. Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de åsikter som uttrycks är skribentens egna.


1 kommentar

Kommentarer är stängda.