”All human beings are born free and equal in dignity and rigths. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood”

Så lyder FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Vi föds alla fria och jämlika i värdighet och rättigheter. Frågan är hur väl detta faktiskt stämmer överens med verkligheten. Sekunden när vi föds är vi inte mer än någons barn, precis som alla andra som föds. Men sekunden efter det sätts vi in i ett socialt sammanhang som kommer att prägla våra liv. Hur ser lagarna ut i det land jag föddes i? Hur ser man på kvinnors rättigheter? Det är bara två av många faktorer som spelar in. Allt detta är något som vi själva inte kan styra över. Att just jag föddes i Sverige är en vinstlott som jag drog i livets lotteri. Men i ett lotteri finns det också nitlotter…

Rädda barnen har sedan 1919 kämpat för barns rättigheter världen över. De har utvecklat ett koncept på sin hemsida där man just kan prova på livets lotteri: hur hade det sett ut ifall du var född i ett annat land? När jag testade blev jag född i Bangladesh. Ett land där risken att jag skulle leva i extrem fattigdom är 43%, där barnaga är tillåtet och där jag vid min nuvarande ålder hade varit gift i 10 år, i alla fall är risken för det 65%. Att födas här innebär ett liv fyllt av risker och ovisshet. Bangladesh är rankat 136 i världen på UNDP:s Human Development Index, som jämför välstånd mellan världens olika länder. Med andra ord är Bangladesh ett land där befolkningen inte har det så bra.

Om man går till Sverige ser det väldigt annorlunda ut. Riskerna för extrem fattigdom, barnaga och barnäktenskap finns inte ens med i profilen. Såklart finns det risker med att leva i Sverige med, som att utsättas för sexuellt våld och mobbning, men de riskerna är av helt annan karaktär än de risker som finns i Bangladesh. Sverige rankas dessutom 7:a i världen på Human Development Index, och utifrån min egen uppväxt kan jag också se fördelarna med att bo i Sverige. Fri utbildning och sjukvård är något vi tar för givet, men det är något vi egentligen inte borde göra.

Chansen att födas i Sverige är 0,08%. I Bangladesh 2,65%. Jag hade alltså tur, en väldig tur. Den sociala kontexten som jag föddes in i har gjort så att jag nu får en universitetsutbildning helt gratis. Jag får till och med bidrag från staten för att jag går min utbildning. Så ser det inte ut för många människor världen över. Så föds vi verkligen fria och jämlika när det kommer till rättigheter då? Det hade såklart varit fantastiskt om det vore sant, men tyvärr så är det inget mer än en utopi. Vi behandlar inte varandra på ett sätt som varken utstrålar brödraskap eller systerskap, och vi föds inte lika fria och jämlika. Alla har i praktiken inte samma rättigheter i samhället från födseln. Jag önskar innerligt att det vore så. Men tyvärr är vi alla en del av livets lotteri, där alla inte har turen att dra samma vinstlott som vi har gjort.


6 kommentarer

Kommentarer är stängda.