2018 års sista dag är här. Redaktionen minns det Panorama-år som gått. Vad har varit kul? Vad har varit jobbigt? Och har vi lärt oss något på kuppen? 

Isa Diamant, redaktör.

Vad är ditt bästa Panorama-minne från i år? 
Jag har många bra minnen från i år, men det som tar priset är nog release-sittningen för jubileumsnumret. Det var fantastiskt kul att få fira så många briljanta artiklar och skribenter. Alla tal, LUPEF-sången som spelades för första gången och alla personer som var så finklädda och glada.

Vad har varit jobbigt?
Även om det är kul att hålla på med Panorama, kan det ibland bli ganska stressigt, inte minst under arbetet med tidningens layout. Tunga program som InDesign i kombination med fulla hårddiskar har fått mig att slita mitt hår mer än en gång under året.

Vad har du lärt dig under året? 
Jag har lärt mig att våga dela upp arbetet i redaktionen och lita på att arbetet flyter på utan att jag behöver pusha särskilt mycket. Jag är så himla imponerad av det driv som finns i Panoramas redaktion.


Viktor Wallén, webbredaktör.

Vad är ditt bästa Panorama-minne från i år?
Torsdagsmötena är alltid ett nöje: att diskutera idéer, ämnen och höra vad andra har för intressen är något jag ser fram emot varje vecka. Men release-sittningen blev så otroligt mycket roligare än jag någonsin kunde förvänta mig, vilket gör det till mitt bästa Panorama-minne.

Vad har varit jobbigt?
Panorama är i sig inte ett stressmoment för mig, men livet runt omkring har gjort att jag inte kunnat lägga ned så mycket energi som jag vill på vår tidning. Sedan är idétorka en återkommande frustration.

Vad har du lärt dig under året?  
Jag har lärt mig väldigt mycket som webbredaktör, både rent tekniskt och som skribent. Jag har också lärt mig att dela med mig av mina frustrationer och veta att jag kan få hjälp från vår fantastiska redaktion.

Gabriel Lindgren, skribent.

Vad är ditt bästa Panorama-minne från i år?
Det enorma drivet inom Panorama ligger mig varmt om hjärtat. Vi är fler personer än någonsin som skriver och alla är så otroligt inspirerande och unika i sina intressen och sätt att skriva på. I jubileumsnumret fick vi ett skriftligt bevis på just detta – hur vårt hårda slit har tagit Panorama till nya höjder.

Vad har varit jobbigt?
Att försöka bli bättre med varje text och ständigt försöka förbättra sig har varit den största utmaningen, men också det absolut roligaste. Från lyrik till satir till krönikor så är tidningen verkligen en bra plats att kunna testa och förverkliga nya idéer.

Vad har du lärt dig under året?  
Jag har lärt mig att skrivandet oftast kommer naturligt bara man är ärlig och skriver det man verkligen känner. Om man inte låter sitt egna perspektiv genomsyra ens skrivande förlorar texten ofta sin förmåga att fängsla och det blir dessutom så mycket tråkigare att skriva.


Philip Gustafsson, skribent. 

Vad är ditt bästa Panorama-minne från i år?
Jag har bara varit en del av redaktionen sedan i oktober och därför inte hunnit skaffa mig så många Panorama-minnen. Men ett som jag särskilt kommer ihåg var när min första artikel publicerades. Jag satt på en buss i Rom när det plingade till i mobilen och jag kunde se att den lagts upp på hemsidan. Då kändes det som om jag officiellt blivit en del av tidningen.

Vad har varit jobbigt?
Det fina med Panorama är att det inte finns någon press på att man måste skriva eller producera något om man inte känner att man har tid eller inspiration. Just av den anledningen kan jag inte ge något bra svar på vad som har varit jobbigt.

Vad har du lärt dig under året?
Det jag har lärt mig under de tre månader som jag varit en del av Panorama är att input och tips utifrån på sådant som kan förbättras aldrig skadar. Hjälp och uppmuntran från andra på redaktionen gör dessutom skrivandet mycket roligare.

Viktor Mårtensson, skribent och ölkolumnist.

Vad är ditt bästa Panorama-minne från i år?

När jag tittar tillbaka på det Panorama-år som gått finns det många positiva stunder att minnas. Mitt bästa Panorama-minne kan inte isoleras till ett enskilt tillfälle utan består snarare av intryck från hela terminen. Det har varit oerhört kul att se så många nya ansikten i redaktionen. Redaktionen har vuxit rejält och med detta har tillkommit en massa ny energi och spännande inputs. Jag hoppas att redaktionen kan fortsätta att växa och utvecklas på samma sätt framöver.

Vad har varit jobbigt?
I det senaste numret av Panorama publicerades den sista ordinarie utgåvan av Mårtensson, Trygg och Öl – Panoramas egna ölkolumn. Som en av kolumnens två skribenter har det stundtals känts lite vemodigt att veta ett projekt som man hållit på med i drygt 3 år nu nått vägs ände. Ölkolumnen har gett både mig och Ville många fina minnen under åren och jag hoppas att ni läsare också uppskattat den.

Vad har du lärt dig under året?
En viktig lärdom som jag fått under det gångna året i Panorama har varit att hitta balansen mellan plugg och redaktionsengagemang. Det har varit viktigt att inse att man inte alltid kan skriva så mycket som man tänkt och att det är helt okej. Det är det som är en av Panoramas största styrkor – tillhandahållandet av ett forum där man kan engagera sig efter tycke och smak, med precis rätt mängd uppmuntran från övriga medlemmar.

Hanna Andersson, skribent.

Vad är ditt bästa Panorama-minne från i år?
Det är svårt att bara välja ett minne, det har varit ett fantastiskt år för Panorama. Jag har varit med i redaktionen i drygt ett år nu och att få se hur engagemanget har vuxit har varit helt fantastiskt. Vid vissa tillfällen under hösten har vi knappt fått plats på mötena. Men en höjdpunkt är såklart jubileumsnumret och allt kring det.

Vad har varit jobbigt?
För mig har det jobbigaste varit att balansera skola, jobb och socialt och samtidigt hitta tid för att skriva. Men det har funkat bra, så länge allt är roligt så flyter det på bra.

Vad har du lärt dig under året?
Min största lärdom är hur bra och kul det är att få respons på det man skriver. Man utvecklas något enormt, även om det alltid känna lite läskigt att andra ska läsa ens tankar. Så jag är stolt över mig själv att jag tog steget och blev en del av Panorama.

Gott nytt år önskar Panorama! 

Kategorier: Krönikor