Ska vi förvänta oss så mycket mer? Kim Källström är fotbollsspelare och inte aktivist. Han har ägnat livet åt att träna kroppen, inte hjärnan. Det märks när han uttalar sig om fotbolls-VM i Qatar 2022. Frågan är vilken betydelse det får.

“Landet gör hela tiden förbättringar”. “Man ska inte tro på allt man läser i media”. Grodorna var uppenbarligen många och Källström tog förvisso tillbaka sina uttalanden efter bara några timmar. Men otvivelaktigt försvarade han landets kommande arrangemang. Förvisso är han i gott sällskap. Få fotbollsprofiler har protesterat; Xavi Hernandez, Zinedine Zidane, Pep Guardiola alla har de istället uttalat sitt stöd för fotbolls-VM i Qatar.

Fotbolls-VM har en historia av kontroversiella spelplaner. 1978 års värdland Argentina styrdes vid tillfället av en blodtörstig militärjunta och i somras riktades världens blickar mot Ryssland. Argentina vann hemma-VM 1978. Laget användes som ett propagandaorgan för regimen och anses ha förlängt dess legitimitet med ett antal år. Nu är det Qatar som hoppas på samma legitimitetsstämpel från världssamfundet.

Det är en morbid bild. Några av världen mäktigaste personer kommer att sitta på arenor som byggts genom slavarbete. Det är inte en bild från Caesars Romarrike eller från det antika Egypten. Det är VM i Qatar 2022. Det är hit det svenska landslaget kommer åka för att spela VM. Tätt efter kommer tusentals svenska fans, regeringsrepresentanter och TV-profiler följa. Redan i somras nådde den svenska ryggradslösheten nya höjder när regeringen inledde turneringen i Ryssland med att bojkotta landet. Men när Sverige väl kvalificerat sig för åttondelsfinal kröp man till korset och skickade ändå representanter till Ryssland. Sverige var i slutspel och därmed var det “fotbollsmässigt ett annat läge”.

Det är lätt att hacka på Källströms uttalande. Och det ska göras. Frågan är vilken effekt det får. Att spela VM i Qatar skulle vara en katastrof. Det vet alla. Men alla vet också att det är exakt vad som kommer hända. Det kommer fortfarande vara hundratusentals på plats och miljoner som ser turneringen på TV. Vintern 2022 kommer människorättsbrotten blekna när de stora nationerna tågar in i turneringen.

Qatar är världens rikaste land, sett till BNP per capita. Lågt räknat sägs minst 1400 gästarbetare ha dött i Qatar under förberedelserna inför VM. Landet är en diktatur. Dödsstraff är tillåtet. Stening är en bestraffningsform. Kvinnor som föder utomäktenskapliga barn fängslas. Homosexualitetet är straffbart med döden. Men Qatar är världens rikaste land.

I mörkret kan man glädja sig åt en obskyr men viktig figur i Riku Riski, anfallare i HJK Helsingfors och finska landslaget. Riski tackade nej till träningsmatchen mot Sverige – som spelades i Qatar – av etiska skäl. En fotbollsspelare som tar ställning och står upp för mänskliga rättigheter. Något som borde uppmärksammas snarare än att ytterligare en fotbollspelare blundar för att livet sträcker sig längre än de vita linjerna på det gröna fältet. För det är Riski som är undantaget. Kim Källström är tyvärr inget annat än ännu ett får som följer flocken. Precis som resten av oss.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jack Holm, skribent

Kategorier: Krönikor

8 kommentarer

Kommentarer är stängda.