– Nu skrotas CV och personligt brev

Det traditionella sättet att söka jobb är på väg bort. Istället blir LinkedIn många ungas väg in på arbetsmarknaden. Den 13:e februari var Akademikerförbundet SSR i Lund för att lära Lupefs medlemmar sina bästa knep för att inte halka efter i jobbsökandets framtid.

Under workshopen som leddes av Klara Petterson lärde sig studenterna hur man bäst bygger sin profil för att nå sitt drömyrke. Med nyvunnen kunskap angående bland annat val av profilspråk, utförliga erfarenhetsbeskrivningar och en intresseväckande sammanfattning fick studenterna sedan själva utveckla sina digitala meritförteckningar.

Det är mycket omkring oss som digitaliseras idag. Enligt Akademikerförbundet SSR kommer vi om fem år inte längre söka jobb via CV och personliga brev, utan vi kommer att connecta vår LinkedIn-profil i vår jobbansökan. Detta innebär att det endast kommer ta några sekunder att söka jobb framöver.

Med 500 miljoner användare världen över och 3,5 miljoner användare i Sverige är LinkedIn världens största webbtjänst för det professionella nätverket. I och med digitaliseringen som pågår inom just jobbsökande kommer Linkedin även att spela en stor roll i hur vi söker jobb framöver. Klara Petterson, Studentombudsman och föreläsare på Akademikerförbundet SSR, ger sitt viktigaste råd för hur man bygger upp sin Linkedin-profil:

–      Detaljerna spelar inte så stor roll. Generellt lägger rekryterare 15 sekunder på din profil så det handlar mer om att skapa ett helhetsintryck, säger hon.

Avslutningsvis fick de som ville dra på sig kavajen eller dra kammen genom håret ta en professionell bild till sin profil. Budskapet för bilden och profilen i helhet blev nu tydligt för alla närvarande. År 2019 ska din LinkedIn-profil visa vem du vill vara, snarare än vem du är just nu.

–   Detta var givande. Det jag ska ta med mig nu är att jag ska slipa på hur jag ska framställa och nischa mig i den professionella världen, säger åhörare Maja Ekman.

När vi lämnade föreläsningssalen promenerade en grupp unga vuxna ut i vintermörkret, armerade med verktyg för att deras digitala persona ska kunna ta arbetslivet med storm.

Fotograf: Linnea Engberg
Redigering: Adam Mheisen


Elvira Dietmann, skribent

Kategorier: Krönikor

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.