Lund för klimatet. Del 1.

Under fredagen anordnades en global manifestation för klimatet, bland annat på Stortorget i Lund. Manifestationen hölls på 2083 platser runt om i världen och var inspirerad av Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet. De strejkande krävde att politiker stiftar hårdare lagar för att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader, vilket de åtagit sig i Parisavtalet. Rörelsen FridaysForFuture har under flera månader ägnat en dag i veckan åt att manifestera för klimatet, men initiativet till gårdagens stora skolstrejk kom framför allt från stadens gymnasieelever.


Ungefär 1000 personer deltog enligt polisens uppgifter i Sydsvenskan. Klockan 10 på förmiddagen uppmanades elever i Lund att lämna sina skolor och bege sig till Stortorget, varifrån en marsch genom staden påbörjades. Tillbaka på Stortorget höll bland annat professorer och representanter för miljöorganisationer tal. I manifestationen deltog till övervägande del elever från gymnasie- och grundskolor i staden, en del vuxna och några universitetsstudenter. 


– Vi har manifesterat på Stortorget varje fredag sedan den 16 november, säger Ranka Steingrimsdottir från FridaysForFuture. Nu inför den 15 mars fanns ett stort engagemang hos gymnasieeleverna i Lund och vi har försökt backa upp dem och hjälpa till att organisera manifestationen.

Gymnasieinitiativet till Lundaupplagan av fredagens globala klimatmanifestation kom från bland annat eleverna Balthazar Gras och Elvin Landaeus Csizmandia. De är nöjda över uppslutningen av skolelever men hade hoppats på ett större engagemang hos universitetsstudenter.

– Det var en lyckad klimatstrejk, men vi är väldigt besvikna på studenterna. Vi kontaktade flera studentföreningar innan manifestationen men har inte fått något riktigt gensvar. Det brukar ju vara studenter som driver stora samhällsfrågor, tänk bara på 1968. Men nästan ingen dök upp i dag, säger Balthazar Gras.


– Många studenter står med ena foten i den revolutionära unga världen och med den andra i vetenskapen. De borde utnyttja den positionen mer, säger Elvin Landaeus Csizmadia.

– Och de är fria! Många av oss är inte ens myndiga, vi är beroende av våra föräldrar. Om vi gör något sådant här igen hoppas vi att vi får dem med oss, säger Balthazar Gras.



Tryggve Pederby, kandidatstudent i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen, deltog i klimatmarschen runt staden.

– Jag var med i strejken för att jag ville visa mitt stöd. Klimatpolitiken som bedrivits hittills är inte tillräcklig, inte ens Miljöpartiets förslag räcker för att rädda klimatet, säger han.


Statsvetenskapsstudenternas miljöintresse anses vara starkt, men få medverkade i demonstrationen. Tryggve tror att vissa universitetsstudenter var osäkra på om strejken omfattade dem eller om den bara gällde för skolelever.

– Sen så tror jag att många statsvetenskapsstudenter känner att deras studier är samhällsnyttiga, och att de genom att plugga det de gör kan hjälpa till att förändra världen i framtiden, säger han.


I Statsvetenskapliga institutionens studieutrymmen på Eden satt inte färre studenter än vanligt under tiden för klimatstrejken. Desirée Lindström och Lisen Ehlén, även de kandidatstudenter i statsvetenskap, deltog inte i manifestationen på Stortorget.

– Jag gick förbi tidigare i dag, vid kvart i tio ungefär. Då stod folk i klungor och det såg inte så organiserat ut. Vi har en stor hemtenta just nu som jag kände att jag behövde jobba med. Många studenter känner nog också att de engagerar sig för klimatet på andra sätt, säger Desirée.

– Det är tentan som är anledningen för mig med. Hade jag känt att jag var ledig är det klart att jag hade gått dit, säger Lisen Ehlén.

Nora Riis och Fanny Spindler på Freds- och konfliktvetenskapsprogrammet vid Statsvetenskapliga institutionen deltog inte heller.

– Vi hade seminarium vid den tiden. Jag visste ärligt talat inte om att det skulle vara en så stor strejk i dag, säger Nora. Det dök upp något event på Facebook, men jag har inte sett något om det i skolan.

– Samma här, säger Fanny. Men ja, det är faktiskt konstigt att så få universitetsstudenter var där. Vi hade ju seminarium i dag, men generellt är det ju lättare för universitetsstudenter att planera sina scheman själva.

Björn Badersten, universitetslektor och prefekt vid Statsvetenskapliga institutionen, är osäker på varför intresset för klimatstrejkerna har varit så svalt hos universitetsstudenterna.

– Jag vet inte, ärligt talat. Man kan prata om symboliken och kanske om Greta-effekten. En cyniker skulle väl säga att vissa elever gör det för att slippa skolan. Men det kan också handla om en större identifiering med Greta Thunberg, att grundskole- och gymnasieungdomar kan identifiera sig mer med henne än vad universitetsstudenterna gör.

Badersten tycker att enstaka manifestationer, som den under fredagen, kan vara bra. Samtidigt menar han, likt statsvetenskapsstudenterna, att det finns flera sätt att arbeta för ett bättre klimat på.


– Det måste också leda till ett handfast arbete. Genom att skaffa sig en utbildning kan man förändra världen.


Hur engagerar sig universitetsstudenter för klimatet? Läs mer nästa vecka i Panoramas artikelserie.

Isa Diamant, skribent och fotograf.
Kategorier: Krönikor