Den fjärde februari i år fyllde Facebook 15 år. Tonårspappan Mark Zuckerberg verkar fortsatt ha svårt att kontrollera sin tonåring.

Det började i ett studentrum på Harvard. Mark Zuckerberg, 19 år, gick andra året på college och hade utarbetat “Facemash” ett sidoprojekt till data och psykologistudierna. På hemsidan skulle Harvardstudenter ladda upp bilder på sina kvinnliga kollegor och betygsätta om denna var “Hot or Not”. Zuckerberg visste inte att han skapat ett monster.

Historien är välkänd numera. 2004 grundades Facebook som en förlängning av “Facemash”. Innan året var slut hade man över en miljon månatliga användare. Fyra år senare var det över 100 miljoner. Ytterligare fyra år senare är det 1 miljard. Så har det fortsatt och idag använder en tredjedel av världens befolkning, nästan 2,3 miljarder människor, Facebook månadsvis.

Den fjärde februari 2011, exakt sju år efter det att Mark Zuckerburg grundat Facebook på sitt studentrum, gick protesterna på Tahirtorget in på sin andra vecka. Protestanterna hade börjat sova över på torget och fått sällskap av stridsvagnar och den första journalisten hade skjutits till döds. Över två miljoner människor bad fredagsbön på torget. Kristna och icke-troende bildade en mänsklig kedja för att skydda sina meddemostranter. Revolutionen i Egypten var igång och demonstranterna hade satt den fjärde februari som deadline för president Mubaraks avgång.

Det tog ytterligare ett par dagar men Mubarak avgick och världen hoppades på frihet och demokrati i Egypten. Förutom glädjen över att en diktator fallit var sociala medier i fokus. Facebook, Twitter och Youtube hade skapat förutsättningar för demokrati i landet och spridningen skulle fortsätta genom arabvärlden.

Optimismen som omgärdat Facebook kan ha nått sin topp just under den arabiska våren. Att benämna upproren i Egypten och Tunisien som “The Facebook Revolution” kan i efterhand verka missvisande men gjordes likväl. Facebook var ett medel för fri organisering och användes för att organisera en opposition som lyckades störta president Mubarak. Facebook tackade och tog emot för gratis pr och fortsatte på den inslagna vägen.

Långt ifrån alla förhoppningar om demokrati som rymdes på Tahirtorget infriades och detsamma kan sägas om förväntningarna på Facebook som demokratisk murbräcka. Ytterligare några år senare är Mark Zuckerberg, nu över 30, mångmiljardär och en av planetens mäktigaste människor, i den amerikanska senaten och förhörs. Han upprepar att han är ledsen och att han ber om ursäkt för hur hans plattform använts. Facebook hade missbrukats i den amerikanska val-kampanjen. Cambridge Analytica är ett analysföretag som via personlighetstest på Facebook fick tillgång till frivilliga användares personliga information men också till personens kontakters information. Cambridge Analytica hämtade information från över 50 miljoner Facebookkonton och sålde vidare informationen till bland annat Donald Trumps valkampanj som använde den för att rikta information och annonser till framför allt demokratiska väljare som ansågs känsliga för politisk propaganda. Återigen var Facebook i fokus för ett maktskifte men denna gången inte i demokratins namn.

Efter att ha sett dokumentären “Facebook – Vän eller fiende” som nyligen sändes i SVT är det trots allt svårt att inte ömma för Zuckerberg. I en intervju svettas Facebookgrundaren så mycket att intervjuaren ber honom ta av sig hoodien när han får frågor om datainsamling. Han är dåligt förberedd och stammar fram svaret på frågorna från den allt mer självsäkra reportern. Visst har det alltid funnits motstånd för Facebook. Redan på Harvad anklagade tre studenter Zuckerberg för att ha stulit idéer och data som använts för att utveckla företaget men kritiken mot Facebook har alltid bleknat i ljuset av framgången. Tills nu.

Idag är Tahrirtorget återigen en trafikrondell. Den före detta försvarsministern och generalen Abdel Fattah al-Sis, som efter en militärkupp sommaren 2013 tog makten, styr landet. Senast tog han dessutom över ordförandeskapet i afrikanska unionen. Egypten beskrivs av Amnesty som “farligare än någonsin” för regimkritiker. Även Sisi minns demonstrationerna för åtta år sedan och krossar varje tendens till uppror innan den fått fäste och drömmen om ett fritt Egypten får vila ett tag till.

Facebook är ingen vanlig 15-åring. Kanske behöver även Facebook, tid att hitta sig själv och sin roll i världen. Tonåren är en svår tid. Gränser testas och föräldrar utmanas. Men förr eller senare måste även en tonåring börja ta ansvar.

Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.


Jack Holm, skribent

Kategorier: Krönikor