Text: Daniel Tell – Fredrik Sundqvist

Anders Sigrell talar om retorikens grunder och om retorikens betydelse och vikten av att göra ”de starka argumenten svaga och de svaga argumenten starka” för att på så sätt ifrågasätta och visa att förutfattade meningar inte behöver råda.

Vidare visar Sigrell på vikten av att se på sakfrågor och moral ur helhetsperspektiv och tolka detta ur flera synvinklar. Alltså att kunna tala både positivt och negativt om ett och samma ämne, detta gör att vi framstår mer trovärdiga jämfört med en som bara ser till sina egna åsikter.

Vi fick göra en liten övning, där vi berättade ett minne för tre olika människor. Två av personerna lyssnar aktivt medan det tredje inte skall lyssna alls. Hans poäng med detta var att visa vikten av ödmjukheten i argumentationen, att reflektera över såväl sina egna som andras argument och vara ärlig och öppen mot bådadera. En vetenskaplig hederlighet där både talare och mottagare lyssnar och tar varandra på allvar och att oavsett hur säker man är på sin egen tes, att alltid lyssna på den andre partern, för bådas utveckling. Att såväl talaren som lyssnaren uppför sig artigt och respekterar varandras åsikter och rätt till att uttrycka sig är av yttersta vikt för en framgångsrik diskussion.

av Daniel Tell och Fredrik Sundqvist

Kategorier: Krönikor