Kandidaterna för Partiet Vändpunkt kampanjar inte som representanter för andra partier. En fredag i maj trotsar representanter för partiet regnet för en aktion mot Sveriges expansion av fossilgas. EU-kandidaterna håller upp blågula ballonger,  nedstänkta med olja, och bildar en röd triangel med händerna för att symbolisera stopp för fossilgas.

Syftet med aktionen är att uppmärksamma regeringens och EU:s hyckleri i klimatfrågan. Man ger klimatlöften och skriver under Parisavtal men fortsätter samtidigt att låsa in Sverige i ett fossilberoende genom att expandera användandet av fossilgas. Få känner till fossilgasens påverkan på klimatet och partiet är i Malmö för att uppmärksamma frågan. Dessutom vill man synas inför EU-valet, där partiet hoppas på en plats.

“Vårt största problem är att ingen vet att vi finns. Otroligt många sympatiserar med våra idéer och känner sig inte representerade av andra partiers politik men de vet inte ens om att vi är ett alternativ”  säger Kitty Ehn, partiets förstanamn på EU-listan och aktionens ledare.

Partiet Vändpunkt grundades tidigare i år och har i dagsläget samlat runt 1000 medlemmar. Framstående medlemmar är bland annat före detta miljöpartistiska politikerna Valter Mutt och Max Andersson. De som är engagerade är trötta på hur partipolitiken ser ut idag. Många har varit politiskt aktiva tidigare men inte partipolitiskt. Istället har många bakgrund i aktiviströrelsen.

Kitty Ehn har fortfarande olja och rött läppstift på fingrarna när vi kommit in på kaféet för intervjun. Hon beskriver partiet som byggt på en klimathumanistisk grund som sätter människan i centrum, något som inget annat parti i dagsläget gör enligt henne.

“Alla andra svenska partier fokuserar på att lappa och laga i ett i grunden trasigt system. Vi är det partiet som vill förändra hela systemet. För att kunna lösa klimatkrisen måste vi ändra själva drivkrafterna i samhället. Alltså prioritera människor och miljö över ekonomiska intressen.”

Årets EU-val är det första som både partiet och Kitty Ehn ställer upp i och man gör det för att vara ett tydligt alternativ till de etablerade partierna. Hon är säker på att partiet har en viktigt roll att spela i politiken framöver säger hon när vi satt oss för en kaffe på centralstationen.


För vem finns Partiet Vändpunkt?
“För alla som inte känner sig representerade av dagens klimatpolitik och alla som är emot utveckling med ökade klyftor. Vi är till för alla som är så jävla trötta på fluffig och tom klimatpolitik.“

Partiet pratar mycket om att det ekonomiska systemet och klimatet sitter ihop, på vilket sätt gör det?
“Man behöver inte vara ekonom för att fatta att oändlig tillväxt på en ändlig planet inte går ihop. Vissa pratar om grön eller hållbar tillväxt. Det är bluff och båg. Faktum är att det finns ingen forskning som stödjer att man öka tillväxten och samtidig minska utsläppen. Det går  inte ihop. I praktiken innebär det att vi måste slopa tillväxt som mål och istället prioritera minskade utsläpp.“

Ni har många radikala förslag i klimatfrågan. Till exempel att EU ska minska sina klimatpåverkande utsläpp med 80 procent fram till 2030, ett fossilfritt Sverige år 2030. Hur kommer världen må under den omställningen?
“Det kommer vara skitjobbigt, men det är vad vetenskapen kräver. Vi är de enda som har verktygen för att ha en rimlig chans att nå 1,5 gradersmålet. Omställningen innebär kortsiktiga uppoffringar för att nå långsiktiga mål. Men vi tror att det kommer gynna samhället och planeten otroligt mycket på längre sikt. Men det kommer vara svinjobbigt. Särskilt för dem som släppt ut mest i dagsläget. ”

Går det ihop att förena radikala klimatmål med att förändringar inom ramen för det ekonomiska systemet?
“Det är många partier som är naivt idealistiska. Jag skulle säga att vi är realistiskt idealistiska. Vi har en politik som är genomförbar. Politiska idéer är otroligt fina på pappret men det gör ingen skillnad om man inte kan förverkliga dem. I vår tidsplan ingår att till en början spela med de regler som finns. Exempelvis med ekonomiska incitament samtidigt som vi skiftar själva målen för samhället. “

Vad skiljer samhället idag från det som vändpunkt vill skapa?
“Framför allt drivkrafterna i samhället skulle vi ställa om. Vi ser en utveckling där allt fler jagar efter materiella ting som ger status. Det är så vi värderar status, genom tillväxt och vinst. Det handlar om att ställa om det till ett samhälle som värderar mötet mellan människor, som värderar tillit. Rätt att prioritera det man vill. Ett konkret exempel är att vi är för minskad arbetstid som skulle bidra till minskade utsläpp och kunna få folk att göra vad de vill. Det är vad som i grunden gör oss människor trygga och ger tillfredsställelse. Ett samhälle där människor och miljö har ett egenvärde och där vi inte ses som bara kunder och konsumenter.

Du och partiet kampanjar för en plats i EU-parlamentet. EU idag fungerar ju väldigt annorlunda från hur du beskriver hur samhället ska fungera. Kommer de här frågorna gå att driva i EU?
“Det är vad som krävs. EU är ju byggt för helt fel mål i helt fel tid. Själva huvudsyftet är ekonomisk tillväxt och att gynna den inre marknaden. Det är inte alls vad vi behöver i samhället. Både människor och planeten håller på att bränna ut sig totalt av den här utvecklingen. Men just inom klimatpolitiken kan EU vara otroligt viktig. Vi i Sverige är en piss i Mississippi men tillsammans med 28 andra medlemsländer har vi chansen att påverka. Både när det gäller utsläpp men framför allt när det gäller att vara en förebild för flera andra länder.“

Många små partier har ju de senaste åren lyckats i EU-valet. Men de har också försvunnit lika snabbt som de kommit in. Hur gör man för att bli en bestående kraft?
“Vår fördel är att klimatfrågan kommer vara aktuell lång tid framöver. Det kommer vara vårt existensberättigande. Det handlar om att bygga en hållbar rörelse från början. Vi är inte bara för hållbarhet i vår politik utan också i vår organisation. Vi lever efter den demokratiska idéen. I många politiska partier slutar medlemmar känna att de kan påverka och man förstår inte varför man är medlem. Medlemmarna ska känna delaktighet i besluten och inte känna av någon partipiska.“


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jack Holm, skribent

Kategorier: Krönikor