Klockan 20 kom det preliminära valresultatet in i form av SVT:s VALU. Efter att siffrorna presenterats tog en expertpanel vid och analyserade resultatet.
Alliansen 49,1%, De Rödgröna 45,1%, Sverigedemokraterna 4,6%
V 6%, S 30%, MP 9%, C 7,1%, Fp 7,2%, Kd 5,7, M 29,1%, Övriga 1,2%.
Innan experterna tog vid hann dock några tv-intervjuer visas. Om resultaten stämmer så gör socialdemokraterna sitt sämsta val sedan 1914. Ibrahim Baylan vill däremot inte dra några slutsatser om tillbakagången och poängterar att resultatet bara är preliminärt – ”2002 missade man hela 4% för S”. Moderaternas Per Schlingman utropar däremot dubbel vinst då moderaterna går framåt samtidigt som Alliansen blir största block. Sverigedemokraternas Björn Söder tror att SD kan gå fram ännu mer när rösterna är färdigräknade och påpekar att det var så i förra valet.
Experterna, bestående av Douglas Brommesson från Linnéuniversitetet, Björn Johnson från Malmö högskola, Mi Lennhag från Lunds universitet, samt Fredrik Melander från Nordiska rådet, börjar diskutera. Det preliminära valresultatet ligger relativt nära resultaten i de senaste opinionsundersökningarna, Alliansen leder, Socialdemokraterna går bakåt och Sverigedemokraterna blir vågmästare. Men de rödgröna har länge legat sämre till i opinionsundersökningarna så frågan är om inte de inte har lyckats med att mobilisera sina väljare i slutspurten.
Frågan är också om Alliansen kommer att bjuda in Miljöpartiet till samarbete och kanske till och med erbjuda plats i regeringen – och vad Centerpartiet säger om det. Men det är värt att poängtera att Alliansen ligger nära en egen majoritet och att man tidigare har talat för en minoritetsregering om så skulle bli fallet. En annan intressant aspekt är att de små Allianspartierna inte backar lika mycket som man trott, i valet 1994 då de borgerliga partierna satt i regeringen så backade de markant.
Man kan också fråga sig vad som händer med sverigebilden om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och alliansen sitter i regering i 4 år till. Flera analytiker pratar om en normalisering gentemot resten av Europa där socialdemokratiska partier backat markant de senaste årtiondena samtidigt som främlingsfientliga partier vuxit fram.
Det verkar alltså som att Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen men samtidigt har undersökningar visat på att främlingsfientligheten minskat sedan 1990-talet, hur kommer det sig då att de kommer in just nu? Trots att Sverigedemokraterna varit uteslutna i flera av valdebatterna och medierapporteringen varit mestadels negativ så tycks detta ändå vara någonting som gynnat dem då de stärker bilden av dem som underdog. Samtidigt så har Sverigedemokraterna vuxit fram som ett faktiskt alternativ, de har tvättat bilden av sig samtidigt som de byggt upp en riktig kampanjinfrastruktur.
av Olof Ernwing
Vallokalsundersöknigen VALU är en undersökning vari man undersöker allt ifrån vilka partier man röstar på till vilka man röstat på tidigare. Enligt VALU så har Sverige Demokraterna värvat röster från alla de sju etablerade partierna. Det mest intressanta med detta är inte att ett parti som Vänsterpartiet tappar väljare till SD utan att de tappar ungefär lika mycket som alla andra riksdagspartier bortsett från Moderaterna och Socialdemokraterna.
De två jättarna i svensk politik, Moderaterna och Socialdemokraterna, har tappat 0,5 respektive 0,7 procentenheter till SD medan övriga partier tappat ungefär 0,1 procentenheter. Summerar man dessa siffror så innebär det att SD tagit 1,6 procentenheter från de etablerade partierna, vilket är ungefär det samma som SD:s totala ökning enligt detta preliminära resultat. Jämför man partiernas storlek i förhållande till hur mycket de tappat till SD så innebär det att alla partier har tappat ungefär lika mycket proportionerligt sett.
Historiskt sett så brukar vänsterpartierna vara mer framgångsrika bland unga väljare medan de borgerliga brukar vinna bland de äldre, så verkar fallet bli även i detta val. I åldern 18-29 år så röstar ungefär 41% på den borgerliga alliansen medan 51% röstar på det rödgröna oppositionen. Hade enbart våra pensionärer röstat så hade vår regering fått sitta kvar med 53% av rösterna mot 43% för vänsterblocket. Dessa siffror är preliminära men kommer troligen stå sig relativt oförändrade.
av Fredrik Sundqvist
2 kommentarer
Kommentarer är stängda.