Med ett drygt år kvar till amerikanskt presidentval skymtas ett nytt politiskt power couple. Inte bara presidentkandidaten Pete Buttigieg utan även maken Chasten Buttigieg har stora möjligheter att hamna i presidentkandidatskampanjens mittpunkt.

Mycket går att säga om Pete Buttigieg. 37 år gammal är han inte bara yngst i racet utan också den första demokratiska presidentkandidaten som är öppet homosexuell. Han växte i upp i ett katolskt hem som enda barnet till två professorer i South End, Indiana. Platsen är viktig då den ligger mitt i rostbältet som Trump gjort till symbol för USA:s förlorade industri. Chansen finns att tilltala både konservativa och progressiva.

Buttigieg-kampanjen har identifierat att den starkaste känslan i det amerikanska vokabuläret, patriotismen har lagts beslag på av republikanerna. Målet är att ta tillbaka ord och värden som moral och medkänsla till det demokratiska lägret.

Han har kallats den nya Obama. En ungtupp och högoddsare men med förmåga att väcka väljarna känslor. Buttigieg räds inte heller jämförelserna utan har under vissa tal ordagrant lånat från den förre presidentens lanseringstal. Framstående demokrater som Joe Biden 76, Nancy Pelosi, 79 och Charles Schumer, 68 har haft svårt att sätta väljarnas hjärtan i brand när allt mer av den politiska retoriken bygger på att röra upp känslostormar. Många olika väljargrupper kommer kunna hitta egna sidor att älska och hata hos Pete Buttigiegs historia. Akademiker men också militär som stridit i Afghanistan. Ung men redan erfaren borgmästare. Homosexuell med en katolsk uppfostran.

Trots uppenbara möjligheter att locka massorna har Pete ibland fått lämna över rampljuset till sin make. Chasten Buttigieg har tagit en paus från sitt jobb som dramalärare för att jobba heltid med sin makes kampanj för att bli president. Truman och Buddy, parets hundar, som blivit en viktig del av presidentkampanjen, har ett twitterkonto som han sköter. Det är dock på sitt eget twitterkonto Chasten Buttigieg framför allt har lockat intresse. Ärlig och med sinne för humor är han inget annat än “likeable” och ett perfekt komplement till sin man.

Att underskatta vikten av familjens betydelse för en amerikansk presidentkandidat går inte. Paret Buttigieg kommer vara ett mycket ovanligt presidentpar. För 12 år sedan var frågan om USA var redo för en svart president. Det var de. Pete och Chasten Buttigieg frågor oss om landet är redo för landets första homosexuella president.

Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jack Holm, skribent

Kategorier: Krönikor