Dagligen får jag uppmaningar från mamma och pappa att vara vaksam. ”Det är farligt på stan, Viktor.” Säger de. ”Det är inte som det brukade vara.” Första delen av varningen är berättigad, det är farligt på stan. Andra delen är något jag hör och läser allt oftare. Oavsett ålder säger allt fler att det är farligare nu än förr.

I juni har olika fall av misshandel skett upprepade gånger vid Lunds centralstation. De anhållna har varit runt 20-års åldern. Söndagen den 11:e augusti rapporterade polisen att de funnit en kropp i Markaryd som de misstänker har blivit mördad. Grova rån ska ha lett till skadade äldre, och vapen är ett vanligt inslag i polisens vardag.

I våras uppmärksammades flera rån som skett i Stadsparken i Lund. Vibbarna i Lund blev helt annorlunda. Vänner kände sig otrygga i vardagen. Min Facebook fylldes med varningar och min telefon med uppmaningar att inte gå ensam om natten, något som alla, speciellt tjejer, varnas för.

Det är sämre nu – verkar känslan vara. Bevisen staplas upp, överallt. Rån med vapen, skjutningar, mord. Samhället går i en spiral neråt.

Jag vägrar tro det.

I urminnestider har människan i stor majoritet dokumenterat det som varit dåligt. Historien är överbelamrad med beskrivningar av krig, slag, sjukdomar, våldtäkter, brott och straff. Att dokumentera den vardagliga vardagen, i all dess vardagliga glans, har aldrig varit av intresse. Goda gärningar ses sällan i texter, för att de upplevdes istället. Onda gärningar skrevs ner för att det behövdes göras något åt dem. Upprättelse. Straff behövde utkrävas.

Visserligen förekommer fler brott enligt statistiken. Antalen sexualbrott har ökat från 22 015 till 22 500 mellan åren 2017 och 2018. Antalen vapenbrott har ökat markant de senaste åren. Men det är också ett bevis på att folk vågar anmäla mer. Visserligen förekommer fler brott enligt statistiken, men det betyder att mörkertalen minskar.

Det har alltid funnits hemska människor. Skillnaden är att idag kan alla dokumentera dem. Vågen av information gör att man drunknar i det hemska. De få goda gärningar som vi vill visa sorteras ut.

Alltid har det funnits historier om att akta sig för andra. Jag försöker inte relativisera nutida hemskheter. Man ska vara vaksam och vi ska sträva efter ett samhälle där människan inte behöver eller vill utföra brott.

Vad jag menar är att det inte var bättre förr. Att se det som händer nu som en degenering av det moderna samhället ökar bara otryggheten och ger fnöske till den brinnande populismen.

Låt oss sluta kolla tillbaka och sträva efter tider då vi trodde allt var bättre. Låt oss istället fokusera på vad vi behöver göra för att göra framtiden bäst.

Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Viktor Wallén, redaktör
Kategorier: Krönikor