Kära student vid freds- och konflikt A:
Välkommen till Lund, universitetet och LUPEF!
Jag hoppas att du är med i novischperioden? Det är ju tre veckor fyllda av allt man kan önska sig som nybliven student: dans, lätt förnedrande utklädnader och gemenskap i mängder.
Men att läsa freds- och konfliktvetenskap är tungt, något ni säkert redan har märkt. Det är mycket läsning, många knepiga begrepp och en tenta som lurar borta vid horisonten. Jag som andraårsstudent vid freds-programmet vet hur det känns. Överväldigande, skrämmande och stundtals även en aning hopplöst. Men här kommer min uppmuntran: räds ej! Du är inte ensam. Jag ber er härmed att fatta min utsträckta hand och låta mig giva er tio råd om hur dessa tre veckor kan hanteras på bästa sätt.
1. Köp dig en termos. Du kommer lunkandes in på Eden klockan 08:05 med gårdagens bravader likt en vålnad sittandes på dina axlar. Huvudvärken blir inte bättre av tanken på att du nu ska ha föreläsning med Christoffer, som å ena sidan har gullig lugg men å andra sidan en grötig danska. Du behöver en “pick-me-up”. Inget illa mot Café Eden, men om vi ska vara ärliga så är kaffet inte det godaste och framför allt inte det billigaste. Så spara pengarna till något bättre och ta med dig en termos.
2. Hitta ditt zen-mode. Du kommer att sitta i klassrum 236 en stor del av de kommande veckorna. Låt de otympliga stolarna bli din yogamatta, använd dig av dina stressade klasskamraters svettdoft för att bli medveten om din andning, lär dig älska det obehagligt intima avståndet till föreläsaren från första raden. Glaset är halvfullt, inte halvtomt. Klassrum 236 är ditt chakra. (Du fattar grejen.)
3. Studieteknik är A och O. Kaldors New and Old Wars skall läsas på fem dagar, men kom ihåg att det är skillnad på läsa och läsa. Lyssna på dina mentorer och använd dig av de studietekniksföreläsningar du erbjuds att delta vid. Där får du tips som underlättar rejält. Abstract och sammanfattning är din räddning när du snabbt vill få en överblick!
4. Kaldor skriver alla sina argument i det första kapitlet. Men säg inte att jag sade det.
5. Utnyttja dina klasskamrater. En av de största fördelarna med att gå i en liten klass är att du kan lära känna alla. Bli tjenis med dem och nätverka dig fram till de som verkar ha koll på det du inte har – oavsett om det är FN-resolutioner eller hur man syr till egna utklädnader.
6. Spräck bubblan! På tal om liten klass. Det finns en risk att hela ens dagar går åt att tänka på hur mycket man ska hinna läsa till nästa föreläsning och på alla saker man borde säga på seminariet. Men våga spräck freds-bubblan och snacka lite skit också! Ta en fika efter skolan, bjud hem någon att kolla på Alla mot Alla och käka middag, handla nya anteckningsblock tillsammans; umgås i en värld bortom ”War on Terror” och konstruktivism.
7. Nästan allt finns på nätet. Spara på träden och leta upp litteraturen på LUBsearch/Google Scholar/Web of Knowledge. P.S. Bra grej att göra med klasskompisar! D.S
8. Använd din fantasi. När du har äntrat studerandets vargtimme och gryningen känns som allra längst bort – tänk på framtiden! Fantisera om den där ölen med polarna efter att tentan lämnats in. Dröm dig bort till finsittningen och en midnattskyss. Se framför dig hur du, med en snygg portfölj under armen och rocken avslappnat hängd över armen, småjoggar uppför trapporna till valfri internationell organisations tjusiga kontor.
9. Det ska vara tufft. Du behöver inte få toppbetyg i allt eller ens få betyg på allt. Att börja studera kräver också sin utbildning. Första veckorna handlar om att lära sig “the tricks of the trade”, och därför kan du inte vara för hård mot dig själv. Det är inte meningen att det ska vara lätt – du pluggar på ett universitet i framkant på en tuff utbildning! Ta det coolers. Vilket leder mig vidare till det sista rådet…
10. Ha kul! Vissa dagar känns det omöjligt att vakna med boken i ena handen och schemat i den andra, för att på kvällen svira om och klä ut sig till en banan. Då vill man kanske hellre lägga sig i soffan med näven långt ner i chipspåsen och South Park på datorn. Men jag lovar dig att bland alla dessa nya intryck du upplever så behöver kropp och hjärna ha lite KUL. Njut av de tillfällen då du har planerad vilotid i form av dans i källarlokaler och lekar i en gympasal.
Där är mina tio budord. Läs dem, lev dem, och för guds skull! Ifall ni inte finner dem hjälpsamma – skyll inte på mig!
Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.