Ny i Lund? Ny på universitetet? Ny i LUPEF? Vi har alla varit där. Vissa tar sig an alla tre samtidigt, grattis till er. Det är oerhört modigt och jag beundrar er. Andra, som jag, tog det mer gradvis. Jag är nämligen en inbiten lundabo. Som äldre student har jag dessutom gjort som så många äldre studenter före mig, flyttat till Malmö. Alla vägar leder till Rom men alla vägar leder inte till Lund. Här är min historia om Lund och dess universitet och livet som sker mitt emellan de båda. Läs om ni vill – det kanske blir kul! Kanske lär ni er något? Vad vet jag.

Jag gick gymnasiet här i Lund. Därför lärde jag mig tidigare än många studenter hitta på alla små pittoreska kullerstensgator och precis hur många uppförsbackar som får plats i denna lilla stad. Men att gå gymnasiet i Lund är att ständigt befinna sig mellan två världar. Vuxna klumpar ihop en med de där skräniga universitetsstudenterna som för liv på natten. Medan studenterna själva absolut inte släpper in en gymnasieintellektuell i sina fina salonger, läs nationer. Jag minns fortfarande dagarna när jag drack te istället för öl på Arimans. Nu suckar jag istället över ungdomarna som ockuperar de bästa platserna med sina tekoppar.

När jag slutligen själv blev en universitetsstudent var det på vårterminen 2016. Evigheter sen, jag vet. Då började jag läsa grundkursen i historia. Historia är min universitetstids största kärlek och jag håller fast i den än idag. Trots att LUPEF främst är en förening för Pol. kand.-studenter och hänförliga ämnen vill jag rekommendera en kurs i historia, eller två, till alla – vare sig du vill briljera på nästa pub-quiz eller få en djupare förståelse för många av nutidens politiska konflikter.

Men hur blev en historiker medlem i LUPEF undrar ni? Jag är i grund och botten en humanist och LUX är mitt naturliga tillhåll, men jag har faktiskt gjort en termin nere i Paradis och inom samhällsvetenskapen, säg det bara inte högt till någon. När jag en regnig hösteftermiddag på universitetsbiblioteket berättade för en vän att jag ville öva mig på att skriva, drog han bestämt med mig på ett Panorama-möte. Sen dess var jag fast och några av mina bästa kvällar har varit i LUPEF-sammanhang.

Det var min korta historia om min väg till universitet och LUPEF. Grattis alla novischer för att ni blivit medlemmar i Lunds trevligaste studentförening. Gå med i Panorama; då kanske det är ni som gör en bättre version av den här texten om några år! Slutligen, mitt bästa tips till alla novischer: ät alltid INNAN en sittning. Ni kan tacka mig senare??

Ta det från en gammal lundensare.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Olga Olsson, skribent
Kategorier: Krönikor