Du som är ny i Lund och universitetslivet: Välkommen!

Du har nu tagit första steget på ett nytt kapitel i din ungdomens bok. Det är nytt. Det är spännande. Det är förvirrande. Det är mycket. Ibland definitivt för mycket. När jag först kom hit för några månader sedan var jag fylld av romantiserade idéer om plugglivet (detta efter en helvetestågresa som inkluderade: tågtrafik som slutade gå p.g.a. åskväder, ersättningsbuss som fylldes upp till sista millimetern med ilskna, svettiga resenärer samt mitt osunda beslut att ta med två väskor fler än jag rimligen kunde bära). Det blev dock snabbt uppenbart hur oförberedd jag var på många fronter. Och därmed, i ideellt och humanitärt syfte (och för att jag fick en deadline), vill jag ge lite råd och några ord som skulle ha hjälpt mig för ett halvår sedan.

Plugga varje dag, även om det är lite. Det är bättre än att försöka få in all kurslitteratur några dagar innan tentan. För det gick inte bra när jag gjorde det förra tentan och det gick inte heller så bra när jag gjorde det igen inför tentan som jag lämnade in för några dagar sedan. Tänk att det är lite som att borsta tänderna. Om man inte har gjort det på en månad så kan man inte fixa det genom att en dag hålla på och borsta i två timmar. Men om man gör det i några minuter varje dag så kommer gaddarna må prima.

Plugga smartare, inte mer. Man behöver inte läsa vartenda ord i boken. På universitet får man inse att det är högst orimligt i och med tempot man behöver hålla. Använd dig av alla möjliga tekniker för att underlätta jobbet: skumma igenom kapitlen, läs sammanfattningar, hitta “kärnan” i argument, använd Pomodoro-tekniken, få bort distraktioner under studietid. Fråga vänner, som faktiskt läst, hur fan Rousseau gör skillnad på “allmänna viljan” och “allas vilja”. Det finns mängder av saker man kan prova och allt funkar inte lika bra för alla, men enda sättet att veta är om man testar!

Lev livet utanför studierna! Lund är så mycket mer än universitet. Visst, studierna kommer kräva en del av dig, men det är en förberedelse inför livet. Och ditt liv kommer definieras av mycket mer än vilket betyg du fick i andra delkursen i STVA12. Gör saker utanför studierna! Gör sånt som är intressant eller engagerande eller roligt eller allt. Det kan vara vad som helst från att ta en fika med vänner till att gå med i ett utskott (kanske Panorama?), från att jobba på nation till att hålla på med instrument. Det är viktigt att må bra och en del av välmåendet är att göra saker som roar en. Jag slår vad om att det kommer också hjälpa plugget att må bra och inte piss.

Glasögonanvändare, överväg kontaktlinser på utgångar. Okej. Bara rent praktiskt: om man ska ut på klubb så får man anta att det blir dans och dylikt. Folk hoppar fram och tillbaka och ifall du har glasögon på dig – och de inte är fastlimmade på huvudet – så finns risken att dina fina brillor faller ner och förstörs. Jag kan (tyvärr) bekräfta att detta är möjligt. Ett par linser kostar typ 20 kronor, nya glasögon kostar en hel del mer. Bara något att tänka på.

Laga matlådor. En macka kostar bara 45 kr (Nu 47 kronor. Varför sårar du mig så Café Eden?). Det är ju ingenting! Där har du fel. Mat på kaféer och liknande må verka ekonomiska, men efter en månad kommer du kolla på kontot och undra vart alla pengarna försvann. Jag vet vart. Laga matlådor istället! Det är gott och billigt (såvida du inte är kass i köket eller har en preferens för tryffel i pasta peston). Jag tror också det var Gandhi som sa att matlagning är ett sätt att utvidga själens horisonter, eller så var det min hemkunskapslärare i sjuan. En av dem.

Ta vara på novischperioden! Det här är en jättebra tid att lära känna nya människor och att få lära känna Lund! Få ut så mycket du kan av det! Var inte blyg, alla är mer eller mindre lika osäkra och förvirrade som du. Och var inte rädd för faddrarna heller! Jag vet själv att det kan verka som att det finns världens avstånd mellan dig och de (som lärare–elev eller kungen–pöbeln). Men faddrar är egentligen bara dina medstudenter som bestämde sig för att bidra till att novischerna skulle få en jättekul start på deras liv i Lund. Ja, faddrar är på det sättet en grupp riktigt generösa, osjälviska, rentav helgonlika personer!

Nämnde jag att jag är fadder?

Sist men inte minst: ta det lugnt. Att börja på universitet är en stor sak att göra. Det finns mycket som förändras, många nya ansvar man tar åt sig. Problem kommer att uppstå. Du kanske kommer känna att du inte är tillräckligt bra. Men meningen är väl att man ska utvecklas och bli bättre? Inte att man ska ha varit perfekt från första början. Ta det ett steg i taget. Du klarar det här.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.


David Alexanderson, skribent

Kategorier: Krönikor