Den 17 mars 2010 öppnade Västgöta nation sina portar för en sällan skådad världsutställning anordnad av LUPEF:s sociala utskott. We are the World var temat som ingen kunde undgå att fatta.

Samurajer diskuterade sykonstens oumbärlighet med colombianska druglords, bavariska flickor bjöd tibetanska munkar på mjöd, amerikanska korgskjutare lärde sig nya moves av brasilianska bollkonstnärer och mexikanska sombrero-amigos gav kanadensiska skogshuggare nachos och tips på hur vilken redwood som helst blir bra ryggstöd för en tupplur, alltmedan japanska affärsmän jämförde kameror med sina europeiska och arabiska kollegor.

Att många fördomar uppfylldes under kvällen var ofrånkomligt eftersom representativiteten från varje världsdel var så hög: på plats fanns till och med så skilda personligheter som Tarzan (med respektabla muskler) och en amerikansk trucker (med respektabel kagge/burkhållare). För att inte tala om den intressanta diskussion som utspelade sig mellan Cleopatras reinkarnation och en fältmedicinsk expert.

Tyvärr verkade dock avstånden spela en viss roll för samtalen, som dominerades av, ja vem annars, les français. Baguetteviftandet och förbannandet var på farligt höga nivåer när irländarna, som firade St Patrick’s Day dagen till ära, försökte omsätta sitt numeriska övertag till inflytande, men förutom denna snabbt överspelade fadäs kom alla kvällens deltagare överens förvånansvärt bra, till och med de vita sydafrikanska plantageägarna och de inhemska afrikanerna (precis som konferensens ordförande miss Zachariasson hade jobbat hårt för hade de nämligen nått en odelat positiv förlikning tidigare under kvällen i det legendariska Casa del Dexe-Larsson).

Redan efter några få tårdrypande och världsomfamnande sånger stod det klart att kvällen skulle bli en riktig höjdare och talas om i många år framöver bland såväl akademiker som politiker och vanligt folk. Äntligen verkade realismens ok ligga bakom nationerna och man kunde riktigt känna hur världen krympte och landsgränserna försvagades under festens lopp. Det internationella samfundet med FN i spetsen lovordade mötet innan, under och efter mötet och väntas i veckan besluta om att – till irländarnas förtret – dubba den 17 mars till World Lupef Day i åminnelse av de bedrifter och framsteg som gjordes denna sagolika kväll.

Länge leve världen!

Fler bilder kan ses på Lupefs facebook-sida.