Triathleten Gary Earl Johnson är en framgångsrik företagare och före detta guvernör för New Mexiko som nu tar sikte på Vita Huset och posten som president. Med åsikter så som legalisering av marijuana och motstånd mot Obamas vårdreform hoppas han kunna vinna sitt partis stöd och bli Republikanernas presidentkandidat.

Av: Fredrik Sundqvist

Politisk karriär

Gary Earl Johnson gav sig in i politiken då han 1994 startade en kampanj för att bli New Mexikos guvernör. Från början rådde partitopparna i delstaten honom att kandidera för State Legislature i stället, vilket ledde till att Johnsson tog 500 000 dollar ur egen fick för att finansiera sin egen kampanj, en kampanj där han använde sig av sloganen ”People before Politics”.

Johnson vann det Republikanska partiets inhemska guvernörsval med 34 % av rösterna, bara en procent före närmaste motståndare, Richard P. Cheney. På tredje och fjärde plats gick det att finna företagaren och den före detta olympiske skidåkaren John Dendahl och den förre guvernören David F. Cargo. Vid det generella valet slog Johnsson demokraten Bruce King med hela 10 procentenheter.

Vid omvalet 1998 ställdes Johnson mot Albuquerques demokratiske borgmästare Martin Chavez. Martin Chavez tillhör den spansktalande delen av befolkningen vilket ansågs vara en fördel som skulle göra honom till en tuff utmanare för Johnson då New Mexiko är en delstat där 40 % av invånarna är spansktalande. När alla röster var räknade så visade det sig dock att Chavez blev en lätt mumsbit för Johnson som även detta val vann med hela 10 procentenheter och Johnsson blev guvernör för sin andra och därmed sista mandatperiod.

Vid sidan av politiken

Efter fem års studier tog Gary Earls Johnson 1975 en vetenskaplig examen från University of New Mexico. Under sin tid på universitet tjänade han extrapengar som en ”handyman”, alltså en hantverkare och byggare. Efter studietiden beslutade han att göra en karriär av sitt extraarbete vilket resulterade i att han 1976 startade företaget Big J Enterprises. Inledningsvis var han ensam på företaget, men företaget kom med tiden att växa. Hans stora genombrott kom då dataföretaget Intel kontrakterade Big J Enterprises för en utbyggnation av deras kontor i Rio Rancho, ett kontrakt som ökade Johnsons företags omsättning med inte mindre än 38 miljoner USD. När Gary Earl Johnsson sålde företaget 1999 var det ett av New Mexikos ledande byggföretag med över 1 000 anställda och en mångmiljonomsättning.

Kul att veta

Gary Earl Johnson är en träningsentusiast och har fullföljt ett stort antal triathlon, marathon och cykeltävlingar, även under sin tid som guvernör. Han säger att han själv, i träningssyfte, avsäger sig från muskeluppbyggande droger, koffein, alkohol, och vissa former av sockerprodukter. Vid tre tillfällen (1993, 1997, 1999) har han, som specialinbjuden kändis, tävlat i den välkända triathlon tävlingen Ironman World Championship på Hawaii. Hans bästa tid gjorde han 1999 då han fullföljde tävlingen på tiden 10 timmar, 39 minuter och 16 sekunder. En annan imponerande sak han har gjort är att han en gång sprang 100 miles (160 km) i Rocky Mountains i 30 kontinuerliga timmar.

Johnson är även en inbiten bergsklättrare och den 30 maj 2003 nådde han, trots frostskadade tår, världens högsta bergstopp, Mount Everest. Andra imponerande berg som han har bestigit är Mount Elbrus, Mount McKinley och Kilimanjaro vilket är tre berg som likt Mount Everest tillhör Seven Summits – de högsta bergstopparna på de sju kontinenterna.

För 6 år sedan var Johnson med i en paraglidingolycka som nästan kostade honom hans liv. Olyckan skedde då hans paraglider fastnade i ett träd vilket ledde till att Johnson föll över 10 meter rakt ner i marken vilket orsakade bland annat brutna ben, revben och knän. För att kontrollera sina smärtor fick han läkarintyg på att han fick röka marijuana, vilket han gjorde i tre års tid.

Under sin tid som guvernör fick han smeknamnet Guvernör Veto efter att han lämnat veto på hälften av alla förslag rörande budgeten under sina första sex månaderna som guvernör.

Politiska åsikter

Gary Earl Johnson har en relativt liberal syn på narkotika och är för en legalisering av marijuana. Redan 1999 förklarade han sitt motstånd mot det statliga kriget mot droger och kallade det för ”an expensive bust”. Han har vid flera tillfällen liknat kriget mot droger med 20-talets misslyckade alkoholförbud. Han är av åsikten att droger inte bör behandlas som en fråga om kriminalitet utan som en fråga om folkhälsan. Intressant är att hans åsikt om legalisering av marijuana har fått stöd av såväl den konservative ikonen William F. Buckley som Cato Institute och Rolling Stone Magazine.

Johnsson anses av många vara en libertarian och är en stark förespråkare av frihet, det är hans uppfattning att rätten att välja partner är ett bevis på frihet, av den anledningen är han för samkönade äktenskap.

Likt de flesta politikerna i USA så anser Gary att något måste göras åt det nuvarande vårdsystem men han är inte för en statlig vårdreform av det slag som Obama och det Demokratiska partiet mer eller mindre lyckats driva igenom. På hemsidan thelibertarianpatriot.com går det att läsa följande om Garys syn på vårdsystemet:

“It isn’t hard to realize that the best way to fix a problem is through simple common sense solutions, not through big government mandated programs that only create more problems than they solve.”

Johnson ställer sig bakom det av George W Bush skapade kriget mot terrorism men motsätter sig såväl the US Patriot Act som tortyr av alla dess psykiska och fysiska former. Han är emot att fångarna på Guantanamo Bay sitter där utan rättegång men är inte emot anläggningen som sådan då han anser att en anläggning av detta slag bör finnas då dessa människor måste omhändertas ur säkerhetssynpunkt.

Nybyggnation av kolkraftverk och kärnkraftverk är något som Johnsson ställer sig bakom. Han stödjer även privata investeringar i förnyelsebar energi men är emot tanken att staten skall finansiera det, vilket ligger helt i linje med hans libertarianska och konservativa åsikter. Vidare så tror han att människan påverkar klimatet och att den bästa vägen att lösa problemet är genom en god ekonomi. Generellt sett anser Johnson att miljöfrågan mest handlar om lokala problem så som smutsigt dricksvatten och luftföroreningar. Han anser att Environmental Protection Agency (EPA) generellt sett gör ett bra och viktigt jobb men att deras regleringar har gått för långt vilket är skadligt för ekonomin.

Av: Fredrik Sundqvist