Musikhjälpen engagerade redan i fjol lundastudenter till att samla in pengar till välgörenhet. I år när den kombinerade välgörenhetsaktionen och folkfesten kommer till Lund har engagemangen vuxit än mer. Panorama guidar dig till veckans händelser.


Bild: Lupef

LUPEF och Musikhjälpen
Karolina Boyoli, LUPEF:s ordförande, ger en ingående blick i organisationens engagemang gällande Musikhjälpen. I dagsläget har LUPEF samlat in 5360 kr och en stor majoritet samlades in under organisationens första event ”På styret”. Framöver kommer det att anordnas en sittning till förmån av Musikhjälpen där målet är att samla in mer pengar till insamlingseventet. Panoramas Fia Tran träffade Karolina i tisdags för att få inblick i organisationens evenemang och bakomliggande anledningar till varför ett sådant engagemang finns.

Hur har ni tänkt att bidra till Musikhjälpen?
‒ Som vanligt har vi en bössa, som vi marknadsför via våra sociala kanaler, och sedan arrangerar vi evenemang för att samla in pengar. Veckan innan Musikhjälpen startade vi upp vår bössa där LUPEF anordnade ”På styret-kvällen”, inspirerat av programmet På spåret, som Andrea Hambræus och Sociala utskottet hade ansvar för. Dessa cyklade runt i Lund från Jakriborg, LTH till Södra Esplanaden. Det blev en kväll då många deltog och vi samlade in 4010 kronor genom att sälja lotter. Nu när Musikhjälpen har kickat igång har vi marknadsfört vår bössa på Facebook och Instagram för att tagga igång människor ännu mer. Sedan kommer vi även att ha en Musikhjälpen-sittning som Sociala utskottet arrangerar på lördag. Tanken är att samla ihop mer pengar. Sedan var det planerat att ha en föreläsning med Niklas Altermark, som är en av professorerna på institutionen, som specialiserar sig på funktionshinder och sådana typer av frågor inom politik. Men det gick tyvärr inte att få ihop denna vecka. Sedan har vi en veckorelease med Panorama med artiklar som kommer upp varje dag. Så det är på detta sätt vi har valt att belysa Musikhjälpen i år.

Vad tycker ni om årets tema ”alla har rätt att funka olika”?
Vanligtvis brukar Musikhjälpens teman vara bra och aktuella. Vi tycker att det är ett väldigt bra tema att belysa. Alla ska ha rätten att funka olika och kunna delta i såväl världen som organisationer som LUPEF. Speciellt om man inte har tillgång till en lika stark välfärdsstat som kan stötta en. Det är därför viktigt att stötta individer genom tillgång till vård etc.

Varför anser ni att det är viktigt att bidra till engagemang likt Musikhjälpen?
‒ De flesta av våra medlemmar som är engagerade är väldigt intresserade av politik i allmänhet. Studenter tenderar att vara väldigt engagerade och jag tror att det är positivt att belysa sådana ämnen redan under studenttiden då sådant sätter en prägel på individer under resten av livet. Det är teman som funktionshinder som går att koppla till politik. Niklas Altermark är ett exempel på att man kan forska om sådant i framtiden. Därför tror jag att många av våra medlemmar har ett intresse för Musikhjälpen, samt dess ämnen. För det är saker vi studerar och det är aktuella ämnen.

Vad ser ni främst fram emot?
‒ Jag är personligen mest taggad på ”The Storm”. Det tror jag blir ett spektakel! Men jag såg även fram emot vårt första event, ”På styret”, väldigt mycket.

 

Panelsamtal i Café Athen
Programföreningen Människorättsvetare i Lund arrangerade under måndagen ett panelsamtal i AF-borgen kring temat för årets gala. De fyra gästerna som utgjorde panelen var Olof Beckman, lektor i mänskliga rättigheter, Lilian Müller, tillgänglighetsrådgivare i Lunds kommun, Åsa Jönewi, specialpedagog samt Chavia Ali från Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) Skåne. Varje person företrädde ett unikt perspektiv: det rättsliga, det kommunalpolitiska, det skolmässiga och det föreningsmässiga. Under samtalet diskuterades olika punkter rörande funktionshinder och rättigheter. Panoramas Fredrik Hallström var på plats och sammanfattar här vad som sades. 

Den första frågan som besvarades var hur begreppet “funktionshinder” ska definieras. Olof Beckman, också utbildad jurist, menade att det är “situationsberoende ‒ eftersom en variation kan bli ett hinder i vissa situationer”. Lillian Müller menade istället att “funktionshinder är något som uppstår när människan möter miljö”. Det stod klart att begreppet är svårdefinierat, men att det finns tydliga rättigheter för funktionshindrade som ska följas; såsom omfattas av FN-konventionen.

Åsa Jönewi utgick i sitt resonemang från att “elever ska ses som i krav av stöd ‒ inte särskilda behov”. Hon framhöll också att skolan har mycket att jobba med vad gäller att erbjuda ett sådant stöd. Samtidigt talade Chavia Ali om att när hon kom till Sverige för sex år sedan, som rullstolsburen, märkte hon tidigt problemen som fanns med det system som skulle erbjuda hjälp. Hon märkte även hur Sverige som land saknar de stödorgan som finns i andra länder ‒ såsom kyrkoförsamlingar och andra sorters “communities”.

Att det byråkratiska systemet med dess processer försvårar för funktionshindrade är något som alla deltagare höll med om. “Det uppstår problem när socialpolitik möter människorätt” förklarade Olof Beckman. Samtidigt framhöll Lillian Müller ett bristande ansvarsutkrävande inom politiken, och påpekade att “det är inte fel på reglerna, utan att de helt enkelt inte följs”.

Sammanfattningen av samtalet var att det finns en hel del att jobba med vad gäller stöd och försvarandet av rättigheter för funktionshindrade. Olof Beckman sade avslutningsvis att han hoppades att Musikhjälpen, även om den kanske inte kommer leda till konkret politisk förändring, i alla fall ska kunna bidra till att uppmärksamma denna debatt.

 

 


Foto: Tristan Ribbnäs

Teknologkårens Minifestival
I måndags anordnade Teknologkåren i en musikfest till förmån för Musikhjälpen. Panoramas Fanny Uhlin mötte idag Max Mauritsson, en av arrangörerna, för att ställa frågor kring välgörenhetseventet.

Vad är ert bidrag till årets musikhjälpen?
‒ Vår sektion på LTH (E-sektionen) hade för några månader sedan ett möte där vi brainstormade idéer till hur vi kunde bidra till musikhjälpen. Under mötet fick jag idén om en festival. Min idé var att samla ihop lite band med koppling till LTH, till exempel medlemmar som pluggar här, och anordna en trevlig kväll med musik och god stämning där all vinst skulle gå till insamlingen. Teknologkåren var väldigt positiva till det här och har sponsrat med utrustning och lokaluthyrning.

Vad tycker du om temat ”alla har rätt att funka olika”?
‒ I Sverige har vi bra förutsättningar för att skillnaderna mellan personer, oavsett förutsättningar, ska hållas på en ok nivå. Jag är ingen expert, men det är min uppfattning i alla fall. Därför är det något man inte upplever som ett så stort problem. Men hur som helst är personer med funktionsvariationer en mycket utsatt grupp, vilket både historien samt de reportage som görs i samband med Musikhjälpen vittnar om. Därför är det självklart att alla vi som har förutsättningarna att hjälpa ska göra så!

Varför tycker du att det som student är viktigt att engagera sig i Musikhjälpen?
‒ I Lund syns och hörs vi studenter väldigt mycket, både på gott och ont. Att visa att vi tydligt ställer oss bakom detta fantastiska evenemang visar tydligt vilka värderingar vi ställer oss bakom. Därför tycker jag att det var självklart att engagera sig. Utöver detta ges vi mycket bra förutsättningar för att anordna event, vilket inte är något som ska tas för givet. Jag har tidigare jobbat med att anordna event på företag och upplever att det var mycket mer omständligt än vad det har varit att anordna detta event. Så jag vill uppmana alla som har idéer att faktiskt testa dem, du kanske kan skapa nästa stora Lundaevent?

Vad ser du fram emot i veckan?
Oj, det är så mycket kul som händer hela tiden så det är svårt att välja bara en sak. Under tisdagen kommer det hända en kul grej utanför buren vid 20-tiden som jag är väldigt taggad inför. Mysfaktorn kommer också vara väldigt hög i Lund så det ser jag fram emot att uppleva. Musikhjälpen är ett event som grundar sig på medmänsklighet, lika rättigheter och kärlek där det inte görs skillnad på människor. Tyvärr upplever jag att dessa värderingar inte är självklara i världen där allt fler människor i styrande positioner inte förespråkar dessa lika öppet. Kanske kan Musikhjälpen hjälpa till med att vända denna trend?


2 kommentarer

Kommentarer är stängda.