Ovarsamt, drömmande, med avsmak och begär tar vi det var dag i våra munnar: ordet ”mat”. En kort sammansättning bokstäver, för ett begrepp centralt i och för våra liv. Liksom ”innanmäte”, ”mätt” och ”medisterkorv”, har ”mat” påträffats i skrifter daterade längre tillbaka i tiden än 1520. Det var då Gustav Vasa genomförde sin Lutherinspirerade reformation av konungariket Sverige, som innebar ett uppsving för tryckeriverksamheten. Mat-termen härrör ur fornnordiskans och latinets ’mater’ – i (någorlunda) modern språkanvändning ”moder”. Tänka sig, vi kan ha råkat på ett begrepp av värde för feministisk forskning! Det faller sig naturligt att tillskriva ma[k]tfenomenet en roll med åtskilligt antal omgripande samhällsfunktioner.

Av: Linn Jansson

Kan någon läsare på rak arm särskilja picadoren, toreadoren och matadoren på den spanska tjurfäktningsarenan? Matadoren står högst i rang, med uppgift att utdela nådastöten. Se, gamla traditioner har än äldre anor! Ordet matador myntades i spanskan 1828 och kommer från arabiskans ’shah mat’, vars översättning lyder: ”konungen är död”. Uttrycket har, alltsedan det snappades upp av germaner på slagfältet 1734, flitigt använts i spel och lekar, i form av ”schackmatt”. ”Mat” kan alltså likväl kopplas till ett livlöst tillstånd (jämför med franskans ’mort’), som livskraften hos Moder jord.

Den dubbel-t-stavade varianten påträffas huvudsakligen vid tal om adjektivet ”matt” eller substantivet ”matta”. Det beskrivande ordet anammades från den arabiska glosan, men bakom sistnämna term ser historien annorlunda ut. Det står oklart huruvida ”matta” – av semitiskt ursprung – direkt hör samman med ”mat”, då båda former studeras i litteratur från samma tidsålder. Ett ting kan skildras som en matta ur både positiv och negativ synvinkel. ”Mattan” är ett mjukt, värmande skydd mot yttre ruskigheter och ett föremål till för att kittla den högre ståendes fotsulor. (Spontana associationer: matta -> mattress [eng] -> mater -> (…) -> kvinnoförtryck).

Vidare kontext där de tre bokstävernas förekomst noteras, är naturvetenskapen. Idéer om matematik och materia står till grund för vår uppfattning om logos och fysikens drivkrafter. Begreppen är båda sprungna ur grekiskans ’mathēma’, som betyder kunskap eller vetenskap. Den matematiska matrisen är ett rektangulärt schema för att utföra addition, subtraktion eller multiplikation. Beteckningen härrör ur matrix [latin], som betyder just moder eller livmoder. Detta förklarar i sin tur den andra innebörden av ordet matris som ”gjutform”.

Kopplingen mellan siffror, tjurfäktare och sådant vi väljer att tugga på kan tyckas långsökt. Emellertid, finns synbarligen intressanta infallsvinklar att välja, om man för fokus mot ordanvändningens utveckling. En matematiker kan idag ”mata in” en ekvation i en miniräknare – alltså nära den med matematiska formler.

Längre behöver utredningen inte fortlöpa. Iakttagande för matelassering!


2 kommentarer

Kommentarer är stängda.