Lupef

Lunds universitets politiska och ekonomiska förening, är en politiskt och religiöst obunden förening som är ideell och riktar sig till alla studenter med ett intresse för politik, ekonomi och samhällsdebatt. Föreningens syfte är att bevaka studenternas intressen samt att stimulera till politisk och ekonomisk debatt vid Lunds universitet.

Panorama är en del av Lunds Universitet Politiska och Ekonomiska Förening (LUPEF) och är likt LUPEF politiskt och religiöst obunden – skribenternas åsikter är deras egna och representerar inte nödvändigtvis LUPEF eller tidningen.

Via våra två kanaler, hemsidan och tidningens pappersummer som släpps två gånger per termin, verkar Panorama för LUPEF:s medlemmar och alla andra samhällsintresserade genom att skapa en plattform för politisk och ekonomisk diskussion. Panorama behandlar och bevakar det aktuella inom politik, ekonomi, samhällsutveckling och samhällsvetenskap. Vi bidrar med en världsomfattande diskussion vars omkrets går ända ner till redaktionens säte i Lund och dess studentliv. Redaktionen ämnar dessutom att genom en aktiv bevakning av LUPEF och dess verksamhet mer explicit verka för LUPEF:s medlemmar

På sidan finner ni artiklar, referat, intervjuer, diskussioner, tips samt krönikor samtidigt som mer djupgående artiklar, reportage och debatter finns att hämta i Panoramas pappersnummer.

Ansvarig utgivare:
Aline Forsström
Panoramas Redaktör
tidningen@lupef.se 

Senaste inläggen

”Jag fick en biljett till Macron”: En rapport inifrån 

Jag hade turen att få biljett till Macron. Ha ha! Så kände jag innan. Men den som skrattar bäst är den som skrattar sist, och denna gång tror jag inte att det var jag. Över fyra timmar av mitt liv för 45 minuters EU-predikan och tre studentfrågor som jag knappt kommer ihåg. Detta är en liten rapport över kvällen som jag kommer minnas mer för låten Les Champs-Elysées, än att jag såg självaste Emmanuel Macron.

Recension – Bögen är lös

Det är en ljummen tisdagkväll när den annars så spöklika stadsteatern fylls av sorl och skratt. Hela foajén är laddad med energi och förväntningarna är höga för kvällen. Många har väntat hela hösten för det här, för att se personen bakom podden de lyssnar på varje vecka: Edvin Törnblom.

Blicka tillbaka i Lupef

Lupef fyller hela 30 år! För att fira detta fantastiska jubileum har skribenterna Thea Erlandsson och Minna Falklöf Malmer hittat lite olika Lupef-personligheter, bland annat en av Lupefs grundare och tidningen Panoramas första redaktör. Fem Lupef-själar berättar om sin tid i Lund, vad de gör idag och sina bästa minnen från Lupef!

Under the Pavement, You Can Find the Beach

During the fall of 2023, Finnish education institutes had a string of occupation movements. The movement started at my home university, the University of Helsinki, on the 19th of September, when about 50 students decided to occupy the main building of the university by taking control of the building’s lobby. The students, with increasing numbers, then decided to camp overnight at the main building and continued camping there for 14 days in protest against the cuts planned by the new right-wing government of Finland. 

Det politiska samtalet bör vara en självklar del av studentlivet

Årets första snö hade fallit den dagen. Vi satt ett gäng i en dunkel studentlägenhet, utklädda till karaktärer från våra favoritbarnprogram, med en valfri dryck i handen och redo inför kvällens sittning när någon plötsligt nämner att Chalmers under dagen förbjudit politiska manifestationer och affischering på deras campusområde. Den höga ljudnivån hämmas av de precis yttrade orden, och någon utbrister lika plötsligt tillbaka: “Vad säger du? Vadå förbjudit? De kan de väl inte göra?”. 

Glatt vintersolstånd

Vi är nu på sluttampen av årets mörkaste period. Bokstavligen. Dagarna blir kortare och bristen på soltimmar blir allt mer påtaglig. Höst och vinter kommer med en viss mysighetsfaktor, absolut, men samtidigt är det många som ser november som en transportsträcka till ljusare tider. Jag vill därför slå ett slag för årets kanske viktigaste händelse, nämligen vintersolståndet. 

Mitt första år som vuxen

Ända sedan jag var ett barn, har min mamma berättat historien om hur hon var 20 år, köpte en flygbiljett till Hawaii och flyttade hemifrån för första gången. Mormor och morfar kvar i den västgötska byn blev informerade om resans långvarighet via telefon, då dottern redan befann sig på andra sidan Atlanten. Mammas historier om att vara ung och dum och bara göra vad man känner för, har etsat sig fast djupt inom mig. Ända sen jag varit ett barn har idéen om att vara 20 år och flytta kors över ett hav varit en idyll, just den upplevelsen har känts som kulmen av vuxenlivet.

I sällskap av urskog och fjällbäckar

Jag fångas i en åskstorm och överväldigas av världen runt omkring mig. Orden, vanligtvis mina bundsförvanter, kan inte fånga vad jag känner. Vad för betydelse har det som undgår beskrivning? Vad finns det kvar att tro på då varken religion eller ateism räcker till?

Traditioner på gott och ont

Det finns många traditioner här i Lund. Vissa som är nästan lika gamla som universitetet självt och vissa som tillkommit på senare dagar. Men vilka av dessa traditioner är egentligen värda att hissa och vilka vill vi totalt dissa? Nu när Lupef fyller 30 år tänker jag att vi ska grotta ner oss i vilka traditioner lundastudenter tycker bäst om. Utan traditioner skulle det knappast vara Lund och utan traditioner skulle vi knappast lockas till att plugga här. För det är inte direkt spettekakan som lockar oss alla hit ner hit till Skåne. Nej, för det är väl sittningarna, overallerna och sångböckerna vi lockas av?

Fira livet

Vi lever ett liv fullt av små ögonblick av glädje och skönhet. Livet är en ständig resa och varje dag innebär möjlighet till förändring och tillväxt. Att fira livet ger oss möjlighet att uppskatta de små detaljerna som ofta förbises. Det är att omfamna denna eviga förändringsprocess med öppna armar och ett öppet hjärta. Inte minst ska vi uppskatta gemenskapen och kärleken, att samlas med människorna som du tycker om. Ett förgyllt liv med minnen från de allra finaste stunderna, det är precis vad vi människor strävar efter.

Hur fungerar ens en mikro?

På senare tid har det slagit mig oftare och oftare hur sjukt det är att vi lever i ett så avancerat samhälle som vi gör, utan att reflektera över de magiska prylar som vi tar för givet i vår vardag. Här är ett exempel på en sådan.

Lupef

Kontoret

AF-borgen, våning 4

Mail

Redaktör, Moa Paloviita 

tidningen@lupef.se